Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Пронађени ракови старији чак од диносауруса: Живи фосили настањују ове баре и мочваре у Србији, ретко се могу угледати јер је њихов животни век је само пет дана (ФОТО)


Сремска Митровица – Специјални резерват природе Засавица надалеко је познат као место у ком живе специфичне биљене и животињске врсте. У прилог томе иде и откриће биолога који су на овдашњем подручју пронашли примитивне ракове, који припадају групи живих фосила који потиче из горњег камбријума пре око 500 милиона година.

„Специфичност ових врста јесте што за највише пет дана она се појави, пари се, затим се размножи положи јаја и угине. Јаја која женка избаци могу да бораве преко педесет година у води и песку и да чекају повољан тренутак да се поново појаве, и због тога имамо јако мало података о овим врстама, јер је њихов животни век јако кратак. Али због тога их миожемно назвати и живим фосилима", рекао је за РИНУ, Михаило Марковић, биолог Специјалног резервата  Засавица.

Овим проналаском биолога Специјалног резервата "Засавица", комплетирана  је прича о "живим фосилима" на овом простору. Примитивни ракови нађени су у локви на шумском путу у муљу и то је њихово природно станиште.

„Сматра се да су њихови преци живели око две стотине милиона година пре него што су је појавиле прве рибе и диносаурси. Захваљујући фосилима из горњег камбријума, данас се доста зна о еволуцији ове занимљиве и ретке групе ракова. Налаз овог рачића на Засавици је нови за Србију и нова врста за резерват“, рекао је Марковић.

Специјални резерват природе Засавица стављен је под заштиту државе  1977. године као природно добро прве категорије од изузетног значаја. Кроз овај резерват тече река Засавица , поток Батар, канали Јовац и Прекопац и постоји веза са реком Савом и зато је она иделано станиште за ретке рибље и остале водене врсте.

РИНА


19.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO