Сјајна вест из општине у којој се српско писмо чува срцем: Прва Ћирилична бициклијада одржава се у Бајиној Башти, траса води до историјске ризнице - манастира Рача

Бајина Башта - Први пут у Србији биће одржана Ћирилична бициклијада и то у општини Бајина Башта, симболичном трасом од Парка ћирилице до манастира Рача. Ова по свом називу јединствена трка заказана је за 25. септембар, са почетком у 10 часова за када је планирано окупљање учесника, а касније и старт. Циљ Ћириличне бициклијаде је промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, заштите животне средине, безбедности у саобраћају, неговања и сталног коришћења ћирилице и представљање значаја манастира Рача и Рачанске преписивачке школе.

"У месецу кад почиње школска година Ћириличном бициклијадом се симболично вожњом повезује Парк ћирилице у центру Бајине Баште, место планирано за будући Музеј ћирилице и простор где је цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се у најтежим временима у прошлости сачувало наше писмо. Циљ је да се са почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсетити да је у близини Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности", кажу за РИНУ у ТО Тара - Дрина која је оргнизатор овог догађаја.

20.09.2022.


Fotografije