Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Сјајна вест из општине у којој се српско писмо чува срцем: Прва Ћирилична бициклијада одржава се у Бајиној Башти, траса води до историјске ризнице - манастира Рача


Бајина Башта - Први пут у Србији биће одржана Ћирилична бициклијада и то у општини Бајина Башта, симболичном трасом од Парка ћирилице до манастира Рача. Ова по свом називу јединствена трка заказана је за 25. септембар, са почетком у 10 часова за када је планирано окупљање учесника, а касније и старт. Циљ Ћириличне бициклијаде је промоција здравог начина живота, рекреативног бициклизма, заштите животне средине, безбедности у саобраћају, неговања и сталног коришћења ћирилице и представљање значаја манастира Рача и Рачанске преписивачке школе.

"У месецу кад почиње школска година Ћириличном бициклијадом се симболично вожњом повезује Парк ћирилице у центру Бајине Баште, место планирано за будући Музеј ћирилице и простор где је цветала Рачанска књижевна и преписивачка школа и где се у најтежим временима у прошлости сачувало наше писмо. Циљ је да се са почетком школске године нагласи значај сталног коришћења ћирилице и подсетити да је у близини Бајине Баште постојала школа чија дела представљају непролазне културне, духовне и уметничке вредности", кажу за РИНУ у ТО Тара - Дрина која је оргнизатор овог догађаја.

На излетишту које се налази између манастира Рача и Скита Светог Ђорђа предвиђен је одмор уз освежење, прича о значају очувања животне средине и додела медаља учесницима манифестације. У повртаку је предвиђена организована посета манастиру Рача, обилазак манастирске ризнице, упознавање са дометима Рачанске књижевне и преписивачке школе и прича о значају очувања и коришћења ћирилице.

"Бициклијада је рекреативног типа, дужина стазе је 13 km (у једном правцу 6,5 km), стаза није кондиционо захтевна. Вожња је намењена и деци и одраслима. Деца до четвртог разреда морају да имају пратњу. Организатор је обезбедио полицијску пратњу и медицинску стручну помоћ уз возило за прихватање бицикала који се покваре, као и помоћ редарске службе. Све додатне информације могу се добити у Туристичком информативном центру Бајина Башта ", додају у локалној ТО.

Ћирилична бициклијада je још једна у низу активности које су посвећене српском писму, а организују се у Бајиној Башти која поносно носи епитет града ћирилице. У Скупштини општине Бајина Башта једногласно је 2019. усвојена Декларација о заштити и неговању ћирилице, затим је установљена манифестација „Ћирилична баштина” коју овде уз низ програма са учешћем водећих познавалаца нашег језика, историје и културног наслеђа редовно одржавају крајем маја. У центру Бајине Баште је ове године отворен први Парк ћирилице у Србији, уређен простор у центру града који знамењима и натписима симболично указује да је ћирилица наше историјско писмо којим су нам написане најзначајније књиге али и писмо наше будућности лако примењиво и у свету савремених комуникација.

РИНА


20.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO