Једини на Балкану се баве овим послом: Кременовићи дуже од две деценије лију црквена звона на традиционалан начин, а божански глас из Тополе чује се на свим континентима (ФОТО)

Топола – Величанствено царско звоно стигло је у крушевачки Манастир Светог апостола Луке из руског Санкт Петербурга. Верујући народ са одушевљењем је дочекао ово царско звоно тешко преко 13 тона и које се чује у распону од 50 километара. Да и Србија има свој понос најбоље доказује породица Кременовић из села Белосавци поред Тополе. То је једино место у читавом региону на ком се већ дуже од две деценије лију звона, а до сада је из те радионице изашло преко 2000 звона, а њихов звук чује се на свим континентима.

„Звона из Тополе звоне у Аустралији, Америци, Швајцарској, Русији, чак и у Израелу, али се чују и кроз целу Србију. Изливали смо и звона за скоро све манастире на Косову и Метохију. Посебна је част кад можемо бар на неки начин дорпинети очувању светиња“, рекао је Немања Кременовић власник звонаре из Белосаваца.

21.09.2022.


Fotografije