Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Прва зелена акумулација у Србији: Радови на изградњи бране Сврачково на Рзаву теку предвиђеном динамиком за 2022. годину, спас за грађане Западне Србије (ФОТО)


Ариље - Радови на изградњи бране Сврачково на реци Рзав код Ариља, која ће водом напајати Ариље, Пожегу, Лучане, Чачак и Горњи Милановац теку предвиђеном динамиком, планираном за ову годину. Директор ЈВП „Србијаводе”, Горан Пузовић обишао је радове на изградњи.

„Радови напредују добро. Цела динамика коју смо имали пред собом за 2022. годину се поштује. Шахтни прелив ће у новембру месецу добити своје крајње обрисе и димензије и биће завршен. Шахтну кулу смо завршили. Ове године по динамичком плану имамо још радове на завршетку опточног тунела. Завршавамо инјекциону завесу на левој страни ове косине. Тако да сви радови и све оно што је држава од средстава издвојила за ову годину биће на прави начин утрошено. Објекат иде у правом смеру ", изјавио је Пузовић.

Брана на Рзаву у Сврачкову, поред основне намене, акумулације пијаће воде, има и додатне намене које ће олакшати живот становника, у виду производње електричне енергије као и додатно снабдевање водом у сушним периодима. Радови су почели 2011. године и према речима Пузовића очекује се да у наредне четири године заврше тело бране.

"То је неки рок који смо поставили пред собом. Да за четири године завршимо овај објекат и да лагано га предајемо на коришћење. Основна намена је водоснабдевање људи у граду Чачку и четири општине, Ариље, Лучани, Пожега и Горњи Милановац. Сада се појављује и Кнић, који ће у неком делу тражити да се снабдева водом. Омогућићемо, наравно људима и то, ако капацитети дозволе", каже Пузовић и истиче улогу бране у одбрани од поплава.

Акумулација у Сврачкову биће прва зелена акумулација у Србији, а да би се до тога дошло идуће године кренуће се са чишћењем вегетације оног подручја које ће бити поплавњено.

РИНА


22.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO