Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Направио мини депонију на Лиму, а еколози га пронашли по фискалном рачуну: Хит прича из Прибоја, несавесни виновник морао све да очисти о свом трошку (ФОТО)


Прибој - Иако је дуго година важила за најчистију српску реку, људским немаром временом jе ту ласкаву титулу изгубила. Хиљаде кубика плутајућег отпада пловило је Лимом што је остављало горак укус свим житељима градова кроз које протиче. Сајла постављена на језеру Потпећ помогла је да река буде чистија, али свест о томе да се бацањем гума, кревета и осталог отпада може уништити биљни и животињски свет није се развила, па и даље појединци велике количине одлажу у корито реке, али они су и ухваћени.

 

- Успео сам да пронађен виновника који је покушао да трује реку. Помоћу рачуна који сам нашао на тој дивљој депонији отишао сам до породице. Они су своју кућу реновирали и тако ангажовали човека који ће да изврши транспорт, да сав тај шут отера на депонију где му је и место, међутим он је новац узео а урадио сасвим нечекивану ствар, направио дивљу депонију. Са својим камионом како би уштедео новац истоварио је смеће у близини, на саму обалу Лима, са које је упало у реку, ту је било свачега - казао је за РИНУ Синиша Лаковић, испред Еколошког удружења ит за Прибоја.

 

Он је успео да спречи већу катастрофу и сачува реку Лим од додатног тровања, која је сав овај отпад касније могла да пренесе у Дрину.

 

- Виновник је доведен на лице места, где је целу дивљу депонију отклонио о свом трошку, што га је због целе ситуације дупло више коштало. Морамо сачувати наш бисер и интензивно радимо на томе. Помоћу ресорног министарства успели смо да поставимо сајле са прикпљање отпада и тако зауставили да хиљаде кубика не плови низводно даље ка Босни и Црној Гори. Морамо бити савесни и чувати оно што имамо, а то је право благо - истакао је Лаковић.

 

Министарство заштите животне средине издвојило је 70 милиона динара за суфинансирање пројеката заштите реке Лим постављањем плутајућих баријера и речних преграда, које ће служити за сакупљање амбалажног отпада. Плутајуће баријере биће постављене на територијама Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши, кроз које протиче Лим.

 

РИНА


22.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO