Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


Направио мини депонију на Лиму, а еколози га пронашли по фискалном рачуну: Хит прича из Прибоја, несавесни виновник морао све да очисти о свом трошку (ФОТО)


Прибој - Иако је дуго година важила за најчистију српску реку, људским немаром временом jе ту ласкаву титулу изгубила. Хиљаде кубика плутајућег отпада пловило је Лимом што је остављало горак укус свим житељима градова кроз које протиче. Сајла постављена на језеру Потпећ помогла је да река буде чистија, али свест о томе да се бацањем гума, кревета и осталог отпада може уништити биљни и животињски свет није се развила, па и даље појединци велике количине одлажу у корито реке, али они су и ухваћени.

 

- Успео сам да пронађен виновника који је покушао да трује реку. Помоћу рачуна који сам нашао на тој дивљој депонији отишао сам до породице. Они су своју кућу реновирали и тако ангажовали човека који ће да изврши транспорт, да сав тај шут отера на депонију где му је и место, међутим он је новац узео а урадио сасвим нечекивану ствар, направио дивљу депонију. Са својим камионом како би уштедео новац истоварио је смеће у близини, на саму обалу Лима, са које је упало у реку, ту је било свачега - казао је за РИНУ Синиша Лаковић, испред Еколошког удружења ит за Прибоја.

 

Он је успео да спречи већу катастрофу и сачува реку Лим од додатног тровања, која је сав овај отпад касније могла да пренесе у Дрину.

 

- Виновник је доведен на лице места, где је целу дивљу депонију отклонио о свом трошку, што га је због целе ситуације дупло више коштало. Морамо сачувати наш бисер и интензивно радимо на томе. Помоћу ресорног министарства успели смо да поставимо сајле са прикпљање отпада и тако зауставили да хиљаде кубика не плови низводно даље ка Босни и Црној Гори. Морамо бити савесни и чувати оно што имамо, а то је право благо - истакао је Лаковић.

 

Министарство заштите животне средине издвојило је 70 милиона динара за суфинансирање пројеката заштите реке Лим постављањем плутајућих баријера и речних преграда, које ће служити за сакупљање амбалажног отпада. Плутајуће баријере биће постављене на територијама Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши, кроз које протиче Лим.

 

РИНА


22.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO