Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Направио мини депонију на Лиму, а еколози га пронашли по фискалном рачуну: Хит прича из Прибоја, несавесни виновник морао све да очисти о свом трошку (ФОТО)


Прибој - Иако је дуго година важила за најчистију српску реку, људским немаром временом jе ту ласкаву титулу изгубила. Хиљаде кубика плутајућег отпада пловило је Лимом што је остављало горак укус свим житељима градова кроз које протиче. Сајла постављена на језеру Потпећ помогла је да река буде чистија, али свест о томе да се бацањем гума, кревета и осталог отпада може уништити биљни и животињски свет није се развила, па и даље појединци велике количине одлажу у корито реке, али они су и ухваћени.

 

- Успео сам да пронађен виновника који је покушао да трује реку. Помоћу рачуна који сам нашао на тој дивљој депонији отишао сам до породице. Они су своју кућу реновирали и тако ангажовали човека који ће да изврши транспорт, да сав тај шут отера на депонију где му је и место, међутим он је новац узео а урадио сасвим нечекивану ствар, направио дивљу депонију. Са својим камионом како би уштедео новац истоварио је смеће у близини, на саму обалу Лима, са које је упало у реку, ту је било свачега - казао је за РИНУ Синиша Лаковић, испред Еколошког удружења ит за Прибоја.

 

Он је успео да спречи већу катастрофу и сачува реку Лим од додатног тровања, која је сав овај отпад касније могла да пренесе у Дрину.

 

- Виновник је доведен на лице места, где је целу дивљу депонију отклонио о свом трошку, што га је због целе ситуације дупло више коштало. Морамо сачувати наш бисер и интензивно радимо на томе. Помоћу ресорног министарства успели смо да поставимо сајле са прикпљање отпада и тако зауставили да хиљаде кубика не плови низводно даље ка Босни и Црној Гори. Морамо бити савесни и чувати оно што имамо, а то је право благо - истакао је Лаковић.

 

Министарство заштите животне средине издвојило је 70 милиона динара за суфинансирање пројеката заштите реке Лим постављањем плутајућих баријера и речних преграда, које ће служити за сакупљање амбалажног отпада. Плутајуће баријере биће постављене на територијама Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши, кроз које протиче Лим.

 

РИНА


22.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO