Uništene i razlupane kajsije sedam dana pre berbe: Voćari iz podjeličkih sela i danas sabiraju ogromnu štetu koju je donelo nevreme (FOTO)     ·     Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·    


Autor: RINA.rs


У глави нам је стално одзвањало "не дајте да се кућа закључа": Две сестре сређивале део по део и полако улагале, у селу српске Тоскане садa се баве туризмом а домаћинство се зове по омиљеној узречици њиховог деде (ФОТО)


Топола – Нема дилеме да је пандемија корона вируса многе из великих градова вратила на село, јер је сво богатство природе које поседује Србија било најбоље уточиште током тешких дана локдауна. Још један пример који ово потврђује стиже нам из села Ваганац код Тополе, јер су се на имање свог деде вратиле сестре Милица и Милена и одлучиле да започну посао везан за сеоски туризам, који је последњих неколико година у сталном успону.

„Овде смо одрасле ја и сестра, сваки педаљ ове земље буди сећања и враћа нас у детињство када смо биле некако најсрећније. Сатима смо се играле на пространим ливадама око куће, скривале се и јуриле потпуно безбрижне и сигурне, јер је деда увек био ту негде и оштрим оком надзирао где смо и шта радимо. Дубоко у нашим срцима остао је аманет ‘не дајте да се кућа закључа’ а наш деда је увек имао узречицу ‘ајдемоте’, треба ово да се уради, треба оно.. и то је у нашим главама увек одзвањало. Зато смо и одлучиле да по тој дединој узречици назовемо домаћинство. Јединствено, али и јако смо емотивно везане за ту реч, каже Милица Нешић Станоковић.

Додаје да је у њиховом случају корона вирус заправо донео добро дело, јер су често биле на имању и како су имале превише слободног времена сређивале су део по део. Улагали су и опремали сваки кутак по њиховом укусу, сређивали двориште, чак су и кош где је некада складиштена храна за зиму за животиње преуредили за децу да се ту играју.


"Све што смо урадиле, првенствено је било за нас и наше пријатеље да овде одмарамо и уживамо заједно са дечицом а онда смо се одлучиле и на корак даље па смо врата нашег сеоског дома отворили и за туристе који су жељни села, природе и тишине“, каже Милена Нешић Павковић.

Две старије куће опремљене су у етно стилу, са пространим собама за одмор, у обе куће налазе се кухиње, купатила. Вински подрум породичне куће преуређен је, па се у њему могу одржавати и мања окупљања за љубитеље овог божанског пића.

„Наше сеоско туристичко имање ‘Ајдемоте’ се налази на старом путу Топола – Аранђеловац у селу Ваганац у Манојловића крају. Ушушкани смо између Опленца, Букуље и Космаја и све је близу за посетити. Обзиром да је Топола туристичко место и да постоји потреба за смештајем све већег броја гостију, свако ко има жељу да се овде смести добродошао је", каже Милица.

Ове две младе жене показују да када се из генерације у генерацију преносе оне најбоље особине, вера, љубав, слога и рад, онда ће засигурно остати исписана нова страница историје за потомке који долазе.

РИНА


24.09.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO