Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·     Ova škola od dece pravi srpske domaćine: U Svilajncu đaci imaju farmu svinja i goveda, proizvode svu hranu koju jedu a ostane i za prodaju - veliko bravo (FOTO)     ·     Danas isplata učeničkih i studentskih kredita i stipendija     ·     Održana 53. smotra recitatora „Pesniče naroda mog”     ·     Pogodjen avion, piloti se padobranom spustili u Konjeviće kod Čačka: Čitavo selo tada je tražilo vozače neprijateljskih letelica, meštani pregledali svaki metar     ·     Ovo su ključni momenti u nestanku male Danke iz Bora     ·     Paklicama cigareta daju potpuno novi život i upotrebnu vrednost: Nesvakidašnja reciklaža u Aranđelovcu, hipoterapija od koristi i za osobe sa invaliditetom (FOTO)     ·     Otac i sin iz Crne Gore napadnuti u Italiji, razbojnici im oteli sat vredan 20.000 evra     ·     Rekao da ide do toaleta i pobegao iz Prekršajnog suda: Uhapšen muškarac u Kragujevcu koji se uspeo da umakne policiji     ·     Ekološka katastrofa na srpskoj granici: Danonoćno gori divlja deponija u mestu Mostine kod Rožaja, meštani jedva žive i dišu od smrada     ·    


Autor: RINA.rs


Процветали вишња, багрем и кестен кад им време није: Забелео се бехар у селима српске Тоскане иако је јесен, народно веровање каже да нам следи оштра и јака зима (ФОТО)


Топола – Јесен је тек почела, али временска клацалица и ове године збунила је воће у селима српске Тоскане. У Белосвацима код Тополе уместо да листови пожуте и опадају, на појединим воћкама забелео се бехар.

"Ових дана све нас је изненадила појава цветања вишње, али и цветање багрема и кестена. У почетку нисам могао да верујем кад сам из даљине приметио да се бели цвет, али кад сам пришао ближе багрем је цветао као да је пролеће увелико у току“, каже мештанин села Белосавци где је и уочена ова фенофаза.

Према речима старијих из овог села оваква појава наговештава да ће зима бити оштра и дуга.

„Увек се говорило да када цвета воће по други пут биће опасна зима, сад да ли је то заиста тако или је само неко народно веровање нико није забележио са сигурношћу. Углавном, за биљку вероватно није добро јер долазе хладни дани и ускоро ће мразеви па ће сигурно и бити оштећења“, препричавају мештани.

Стручњаци из области воћарства потврђују да за биљку није добро када цвета у периоду кад јој време није, а оваква појава је управо последица климатских промена, односно физиолошког поремећаја у биљци. Они истичу да се клима изменила а да биљка не препознаје датуме, па је због тога може заварати промена времена. Због таквих температурних клацкалица поремети се и физиологија у биљци па се као и у овим примерима цветање дешава два пута.

РИНА


27.09.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO