Obelelo dvorište usred proleća za samo par minuta: Jak grad potukao sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, voćari sa strahom čekaju da oluja stane i obiđu zasade (VIDEO)     ·     Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·     Spašeno oko 400 hektara plodnih srpskih oranica, poljoprivrednici dočekali spas: Kanal za navodnjavanje Čačak-Parmenac predat građanima na korišćenje, dugačak 5.5 kilometara i ima preko 150 priključaka (FOTO)(VIDEO)     ·     Bujični potoci se izlili i potopili puteve u selima Požege: U Užicu pala ogromna količina kiše - situacija u Zapadnoj Srbiji nakon oluje se stabilizuje     ·    


Autor: RINA.rs


Малинари остали у чуду, опет родило црвено злато иако је крај октобра: Драгош из Ариља поново бере црвене плодове, слађи су сада него усред лета и све ће отићи у замрзивач (ФОТО)


Ариље - Малинари су ове године задовољни завршили сезону, јер је цена црвеног злата била на свом максимуму, а потражња за српским малинама никад већа. Ипак, ове фабрике под отвореним небом и даље раде а на род је сада крајем октобра стигла још једна сорта малине, па су воћари изненађени, али и поново активни у берби. У домаћинству Драгоша Луковића из Ариља, малиногорје се опет зацрвенело, па уместо да свој воћнак орезује и припрема за следећу годину, сада мора прво обрати плодове које му је михољско лето донело.

 

- Нисам очекивао да ћу последњих дана октобра имати шта да уберем у свом малињаку. Сезона брања виламета одавно је завршена, тачније у јуну и јулу, али нас природа увек изненади и сада на неких двадесет ари има око 20 кила црвеног злата - казао је Драгош Луковић за РИНУ.

 

Он истиче да због климатских промена и температура које су у плусу за ово доба године, принос током следеће бербе ће бити умањен за ове плодове који су родили када им време није.


- Због обилних падавина и продуженог лепог времена, малина није вратила своје сокове, сада је она збуњена и врхови су поново родили, а требала је ући у фазу мировања. То није добро за произвођаче црвеног злата јер то умањује род за наредну годину. Када гледамо са врха, колико је она родила, следеће сезоне ту неће имати плода. Како се ово лепо време продужава, тако низ биљку све се више малине појављује, уместо да се то заустави како би малиногорје имало времена да се опорави, и вегетација одради своје за идућу годину - прича Драгош.

 

Сав плод који је родио крајем октобра, пољопривредници ће махом стављати у замрживаче, и користити за кућну употребну.

 

- Није то нека велика количина да би се предавала хладњачарима, ми смо током лета црвено злато предали, и још увек чекамо исплату, јер према речима хладњачара због тренунто слабе потражење на тржишту, цена која је током сезоне била висока, сада је драстично пала - додаје Луковић.

 

Он истиче да, једина добра ствар у овоме, што је овај ванредни род малине доста слађи у односу на онај који беру током лета због доста сунца, нарочито у висинским крајевима.


РИНА


29.10.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO