Деца нам не испуштају телефоне из руку, покварили су рукопис а говор им је препун страних речи: Наставница Аница води радионице калиграфије, своје ђаке учи да је српска ћирилица најсавршеније писмо на свету (ФОТО)(ВИДЕО)

Чачак - У време када је модерна технологија узела примат у сваком сегменту наших живота, а сваки дан нам у већини случајева прође у куцању порука и мејлова на паметним телефонима, застаните на тренутак и запитајте се када сте последњи пут написали нешто писаним словима и то на ћирилици. Без калиграфије или караснописа, чија дефиниција би се могла превести као уметност лепог писања, некада се није могла замислити комуникација међу људима. Писма су се писала дуго и пажљиво, пазећи на сваки знак и слово. Данас ова вештина живи само захваљујући малом броју ентузијастичних појединаца који желе да је сачувају од заборава и отргну из канџи модернизације. Наставница српског језика и књижевности, Аница Луковић, руководилац је радионице калиграфије и труди се да сву лепоту нашег националног писма и његовог писања пренесе на млађе генерације, а све у циљу очувања ћирилице.

"Данашња деца јако рано добијају телефоне, рукопис им се покварио и постао проблематичан јер све мање пишу, а све више куцакају на тастурама. Зато је превасходни циљ ове радионице да вежбају свој рукопис, да га усавршају, али и да науче како се то писало некад. Упознају се са краснописом средњег века, исписаним црквеним књигама, лепим калиграфским словима и исписивањем иницијала. Оно што је најважнија порука свима њима јесте да воле и чувају ћирилицу, која је најсавршеније писмо на свету јер један глас подразумева једно слово и то стално говорим мојим ђацима. Да чувају свој језик и не користе у скоро свакој реченици неки од англицизама који су нас преплавили", рекла је за РИНУ наставница Луковић.11.11.2022.


Fotografije
Видео


Видео снимке могу преузети само регистровани корисници.

Број видео снимака: 1