Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


На овом месту мирно почивају остаци свих ратника: Јединствени споменик на свету на ком се налазе обележја све четири конфесије, грађевина која је Чачак одвела у свет (ФОТО)


Чачак - У граду на Морави већ осам деценија постоји јединствен споменик који је посвећен људима свих вероисповести који су страдали у периоду од 1912. до 1918. године показујући да су све жртве једнаке без обзира у ког Бога верују. У знак захвалности америчке амбасаде Србији, урађен је нови спот у оквиру кампање "Ви сте свет" који је посвећен управо Чачку и овој несвакидашњој грађевини.

 

“Ту почивају остаци 920 војника, око 650 је српских и око 260 чешких, немачких и аустријских. Изнад спомен – костурнице и вечне куће на споменику се налазе и обележја четири конфесије: православни и католички крст, исламски полумесец и Давидова звезда”, рекла је за агенцију РИНА Лела Павловић, директорка Историсјог архива у Чачку.

 

Чачани су још 1934. године показали да поштују јунаке који су изгинули за њихову слободу, не заборављајући притом ни непријатељске жртве.

 

“То је споменик против рата, споменик који треба да помири те људе који су били крвни непријатељи без икакавог важног разлога и да их макар у смрти уједине”, изјавио је РИНУ историчар Милош Тимотијевић.

 

Идеју за подизање споменика покрениле су жене Чачка, само осам година након завршетка Великог рата, а споменик је открио краљев изасланик Оскар Часки.

 

“Тог 31. децембра 1934. године Чачак је угостио осам представника амабасада свих зараћених страна који су дошли да се поклоне жртвама”, рекла је Лела Павловић.

 

Овај споменик оскрнављен је само једном, на почетку Другог светског рата када су Немци наредили да се са споменика скину Давидова звезда и исламски полумесец. Оба знака обновљена су тек 2007. године у оквиру меморијала Надежда Петровић, када је споменику враћен првобитан изглед.

 

Чачани још увек на овом месту пале воштаницу у знак сећања на жртве свих ратова и ратника који су умрли, сваки за своју отаџбину.

 

РИНА


11.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO