Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Кад прођете кроз та врата као да сте у другој димензији, све је нестварно: Ово је највећи Врт лептира у Европи, изграђен у облику инскета и простире се на преко 7.000 квадрата, напољу десет а унутра тропска клима и 30 степени (ФОТО)


Конија / Турска - Нестваран и један од највећих на свету, Тропски врт лептира, смештен је у регији Анадолија у турском граду Конија. Јединствена башта изграђена је управо у облику овог инсекта, а простире се на преко 7.000 квадратних метара. Творци овог комплекса ништа нису препустили случају, па су унутар њега направили праву тропску климу која је природно станиште бројних врста које су у овом врту налазе.

"Остао сам фасцинран, јер у том Врту лептира они слободно лете и некi од изузтено ретких, али и огромних примерака вам слећу на раме, можете чак и да их додирнете. Доживео сам Турску из једног потпуно другачијег угла. Сама чињеница да је новембар а напољу је хладно, кад уђете унутра као да сте ушли у неку другу димензију и у неку тропску прашуму. Непоновљив осећај, штета је што у Србији нема нешто слично је рби дефинитивно било фантстична туристичка атракција", рекао је за РИНУ Алем Ровчанин из Пријепоља који је обишао ово нестварно место.

Већина лептира који су смештени у овом врту потичу из егзотичних предела, па зато температура варира 27 до 29 степени, а влажност ваздуха је изузетно висока, што узрокује велику температурну разлику у врту и изван њега.

"У оваквој једној башти која је јединствена у читавом свету налази се 16 различитих врста ових инсеката, који се могу видети само ако посетите делове централне Америке, Филипина, Малдива, Мадагаскара, Костарике. Овај врт, који има највећи летни простор лептира у Еуропи, је заправо дом хиљадама шарених лептира, а најмаркантнији од свих је лептир Атлас који се сматра највећим на свијету. Посетиоци могу изблиза да виде лептире и мољце како лете, али и да се едукују кроз мултумедијалне садржаје развоја инсеката од зачекта до огромник примерака чија крила достижу распон и до 22 центиметра", казао је Тарик Гуцклутурк испред Министарсва туризма Републике Турске.

Све популарнија дестинација за грађане Србије, поред наравно Истанбула, последњих година свакако је Анадолија. Град Конија, који се налази у Доњој Анадолији у Турској, дефинитивно се може сматрати верским и културним центром ове регије који обилује мноштвом џамија и музеја које вреди обићи и упознати се са тамошњим начином живота.

РИНА

 


12.11.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO