Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Нико у селу није знао шта је порасло у дворишту, због жутих цвтова мислили да је сунцокрет: Дивљи кромпир родио на Муртеници, млади домаћин остао у чуду кад је уместо ђумбира угледао чичоку (ФОТО)


Нова Варош - Иако су села на удаљеним обронцима Муртенице све празнија, млади Велиша Петровић одлучио је да остане у Драглици, која је управо по драгим лицима која у њему живе и добила име. Овај младић не бежи од послова на имању, па је тако одлучио да на својим парцелама посади и ђумбир, који је због својих лековитих својстава веома тражена биљка. Семе је добио од комшије и посадио га на пролеће, а на јесен кад је на ред дошло вађење плодова дочекало га је право изненађење.

"Кад сам видео да се семе лепо примило, већ сам причао како ето и ђумбир може да роди у овим нашим планинским крајевима. Након неких првих месец дана видео сам да расте нешто чудно што до сад нисам видео, са жутим цветом. Комшије су помислиле да није сунцокрет, али пошто нисмо имали искуство са ђумбиром до сад, помислили смо да то тако можда треба и пустили и даље да расте, проверићемо кад роди", каже Велиша за РИНУ.

Када је пре првог снега одлучио да извади плодове из земље угледао је чичоку, за коју ни најстраији мештани не памте да је рађала у овим крајевима. Реч је о дивљем кромпиру, који се иако је јестив мало користи у исхрани код нас.

"Земља је рекла другачије, уместо ђумбира израсла је чичока.Читао сам на интернету о тој биљци и сада тражим ко жели да му је поклоним, јер ја не знам шта ћу са њом. Зато, пазите шта садите у свој врт, јер се изнененађења ове врсте дешавају", каже Велиша.

Чичоку красе велики жути цветови и може се користити у исхрани у сировом или куваном стању.Ова биљка у 17. веку била је познатија од кромпира.Најраширенија је у Јужној Америци, Азији, Еуропи и на Новом Зеланду.

РИНА


14.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO