Нико у селу није знао шта је порасло у дворишту, због жутих цвтова мислили да је сунцокрет: Дивљи кромпир родио на Муртеници, млади домаћин остао у чуду кад је уместо ђумбира угледао чичоку (ФОТО)

Нова Варош - Иако су села на удаљеним обронцима Муртенице све празнија, млади Велиша Петровић одлучио је да остане у Драглици, која је управо по драгим лицима која у њему живе и добила име. Овај младић не бежи од послова на имању, па је тако одлучио да на својим парцелама посади и ђумбир, који је због својих лековитих својстава веома тражена биљка. Семе је добио од комшије и посадио га на пролеће, а на јесен кад је на ред дошло вађење плодова дочекало га је право изненађење.

"Кад сам видео да се семе лепо примило, већ сам причао како ето и ђумбир може да роди у овим нашим планинским крајевима. Након неких првих месец дана видео сам да расте нешто чудно што до сад нисам видео, са жутим цветом. Комшије су помислиле да није сунцокрет, али пошто нисмо имали искуство са ђумбиром до сад, помислили смо да то тако можда треба и пустили и даље да расте, проверићемо кад роди", каже Велиша за РИНУ.

14.11.2022.


Fotografije