Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Колико год сад да их имам све бих продао: Цена прасића скочила са 230 на 380 динара по килограму али потражња за њима никад већа, Драгану из Загорице телефон звони читав дан и сви траже исто (ФОТО)


Топола - Сезона слава код српског народа је почела, а то значи да они који се баве продајом прасића у овом периоду године имају пуне руке посла. Иако су страни трендови узели маха и кад су у питању славске трпезе, а на неким весељима се служи и веге храна, добро печено прасенце и даље код скоро свих домаћина нема алтернативу. Оно што ће их дочекати приликом куповине ове јесени, јесте слабија понуда и виша цена.

"Већ се захуктало, читав дан ми звони телефон и траже се прасићи на продају. Килограм живе ваге прошле године био је 230, а сада се креће од 350 па све до 380 динара. Цене су скочиле због поскуљпења хране за прасиће. Купцима јесте то много, јер за прасе од 30 килограма сада треба да издвоје неколико хиљада динара више новца него прошле године, али шта је ту је. Ако слава није посна, онда је прасе за већину број један на трпези", рекао је за РИНУ Драган Јовановић из села Загорица код Тополе који се већ годинама бави узгојем прасића.

Мање свиња у Србији: Приплодни вепар Небојша некад "радио" сваки дан, а сад једном у три месеца

Ове године приметна је и већа потражња у односу на понуду, јер су многи узгајивачи одустали од товљења свиња због високих цена репро матријала и слабе рачунице. Међутим, они који су остали у овом послу, може се рећи да сада задовљно трљају руке.

"Прошле сезоне на тржишту је било чак дупло више прасића него ове. Колико год да их имате, сада то можете да продате. Откупна цена по килограму је скочила, па је и зарада боља. Али, приметно је да има све мање свиња и прасића у понуди. Ја већ годинама имам вепра ког користим за приплод, али и уступам га другима. Некада је имао посла и по два до три пута сваки дан, чак су доводили људи крмаче из других села. Сада је Небојша, тако сам назвао вепра, "ангажован" једном у три месеца. Одустају људи, неће више да се баве свињама", истиче Драган.

Савет купцима: Најбоље пазарити прасе тешко око 30 килограма

Овај домаћин из Тополе на свом имању у селу Загорица заокружио је читав процес производње кад је у питању узгој свиња. Прасиће пече и тако продаје, али и суши и прерађује месо, а то је, како истиче, пут од успеха и боље зараде у овом послу. За оне који ових дана иду по прасенце отркива како изабрати оно право.

"Нема ту неке велике науке, важно је да прасе буде таман. Ни превише младо, ни превише старо и да има у распону од 27 до 36 килограма. Да је што би се рекло - прасе тинехџер. Купцима бих саветовао да обавезно погледају које је прасе расе, чиме се храни и у кавим условима је боравио. Ако је у оборо било хладно и екстремно прљаво месо неће бити задовљавајућег квалитета", поручио је Јовановић.

За крај додаје да је последњих годину дана приметна већа потражња за аутохтоном расом. Месо моравки показало се као изузетно квалитетно и укусно, али број ових свиња у Србији и даље је јако мали.

РИНА


15.11.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO