Он је краљ празилука у Западној Србији, родило му шест тона: Мирослав из Чачка посадио поврће које се показало као пун погодак, улагања минимална а откупна цена ове године скочила дупло (ФОТО)

Чачак - Некада је празилук важио за сиротињску храну, а често се име овог поврћа користило да би се сликивито описали "дошљаци без педигреа", којима је "вирио из позадине". Међутим, ова биљка која се бере у новембру последњих година постала је изузетно популарна и тражена, али и добро плаћена. Мирослав Милојевић из чачанског села Горња Горевница на осам ари посадио је празилук, у његовом засаду све је органско што је овом домаћину донело берићет.


"Није захтеван за производњу, расходи су мали, а приходи солидни. Прошле године је откупна цена празилука у велепродаји била је 50, а сада је скочила скоро дупло и износи 90 динара, па може доста више и да се заради. Имам сталне купце из Пожеге, Чачка и Лучана, тако да чим је празилук извађен, одмах је и сам себи обезбедио пласман", рекао је за РИНУ Мирослав.

16.11.2022.


Fotografije