Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Ниче као из пепела на обали реке Скрапеж код Косјерића: "Српско село" jединствен комплекс традиционалних кућа од севера до југа Србије (ФОТО)


Косјерић – Међу пионирима у Србији кад је у питању бављење сеоским туризмом, свакако је Косјерић. Иако су годинама уназад изостајале инвестиције у тој области, сада се ситуација мења и у овом делу Златиборског округа, јер је дуж обале реке Скрапеж ове године почела изградња ризорта „Српско село“, пројекта који ће у свом саставу имати етно село и модеран хотел са четири звездице и луксузним садржајима.

 

- У архитектонском смислу овај комплекс сачињаваће петнаест кућа, традиционалне српске сеоске архитектуре, који ће покрити стилове градње из свих крајева, цркву и два централна објекта који ће се користи за организацију услуга. Пројектом је предвиђено је да у другој фази изградње комплекса „Српско село“ планирана је изградња хотела, капацитета 200 смештајних јединица и 10 апартмана који ће задовољавати све потребе савременог туристе - рекао је за РИНУ Немања Гајић менаџер пројекта.

 

Идеја изградње „Српског села“ потиче од жеље за очувањем јединства културног простора Републике Србије кроз очување традиције и ширења културне разноликости као посебног богатства наше земље. Постоји јасно опредељење да се код шире српске популације створи разумевање и истицање културе као чувара, преносиоца и ствараоца вредности

 

- Планира се развој ланца вредности у сектору прозиводње домаће хране, кроз подстицање удруживања и започињања пољопривредне делатности осталих домаћинстава која нису регистрована и која су до сада производила храну за соптвене потребе. Јасно је да ће од боравка туриста у комплексу „Српско село“ корист имати и трговинске радње као и остали привредни субјекти општине Косјерић - додао је он.

 

У оквиру прве фазе пројекта планирано је запошљавање најмање 35 људи, са акцентом на младе и образоване људе из ове општине. У другој се очекује запошљавање истог броја људи, тако да ће „Српско село“ имати најмање 70 запослених.

 

РИНА


17.11.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO