Policajac iz Policijske uparve u Boru uhapšen je zbog odavanja informacija o nestaloj Danki     ·     Specijalistički timovi ušli u jezivi tunel u potrazi za Dankom iz Bora: Za njom tragaju više od 70 sati (FOTO)     ·     Težak sudar dva putnička vozila i jednog teretnjaka: Delovi rasuti po kolovozu u naselju Mrčajevci kod Čačka (FOTO)     ·     Beživotno telo muškarca pronađeno u uvali na poznatom hrvatskom ostrvu     ·     Ide na remont: Zlatiborska Gold Gondola tokom do 18. aprila radiće samo vikendom, vrši se servis stubova     ·     Kupci stižu iz čitavog sveta, svi žele srpske rasne pse: Radojevići iz sela Šume kod Topole od nemačkih ovčara prave šampione, potrebno je puno vremena i truda (FOTO)     ·     Izgradnja Moravskog koridora teče po planu     ·     Ogromna zaplana marihuane u Rožajama: Pronašli 40 kilograma droge u napuštenom objektu pored magistrale (FOTO)     ·     Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablistaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Ниче као из пепела на обали реке Скрапеж код Косјерића: "Српско село" jединствен комплекс традиционалних кућа од севера до југа Србије (ФОТО)


Косјерић – Међу пионирима у Србији кад је у питању бављење сеоским туризмом, свакако је Косјерић. Иако су годинама уназад изостајале инвестиције у тој области, сада се ситуација мења и у овом делу Златиборског округа, јер је дуж обале реке Скрапеж ове године почела изградња ризорта „Српско село“, пројекта који ће у свом саставу имати етно село и модеран хотел са четири звездице и луксузним садржајима.

 

- У архитектонском смислу овај комплекс сачињаваће петнаест кућа, традиционалне српске сеоске архитектуре, који ће покрити стилове градње из свих крајева, цркву и два централна објекта који ће се користи за организацију услуга. Пројектом је предвиђено је да у другој фази изградње комплекса „Српско село“ планирана је изградња хотела, капацитета 200 смештајних јединица и 10 апартмана који ће задовољавати све потребе савременог туристе - рекао је за РИНУ Немања Гајић менаџер пројекта.

 

Идеја изградње „Српског села“ потиче од жеље за очувањем јединства културног простора Републике Србије кроз очување традиције и ширења културне разноликости као посебног богатства наше земље. Постоји јасно опредељење да се код шире српске популације створи разумевање и истицање културе као чувара, преносиоца и ствараоца вредности

 

- Планира се развој ланца вредности у сектору прозиводње домаће хране, кроз подстицање удруживања и започињања пољопривредне делатности осталих домаћинстава која нису регистрована и која су до сада производила храну за соптвене потребе. Јасно је да ће од боравка туриста у комплексу „Српско село“ корист имати и трговинске радње као и остали привредни субјекти општине Косјерић - додао је он.

 

У оквиру прве фазе пројекта планирано је запошљавање најмање 35 људи, са акцентом на младе и образоване људе из ове општине. У другој се очекује запошљавање истог броја људи, тако да ће „Српско село“ имати најмање 70 запослених.

 

РИНА


17.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO