Краљица поврћа и изузетно лековита, у себи садржи редак витамин: Александар из села Вранеша један од ретких произвођача органске цвекле у Србији, сав род унапред му је откупљен (ФОТО)

Нова Варош – На надморској висини већој од 1.000 метара, на планинском вису, уз пашњаке и њиве сместили се се и засади од пола хектара на којој Александар Крстић гаји цвеклу и то на органски начин. Ову биљку због великог садржаја витамина и минерала називају још и краљицом међу поврћем, али упрскос њеним бројним благодетима овај домаћин из села Вранеши један је од ретких произвођача цвекле у Србији.

"Прво сам је сејао за сопствене потребе, јер је јако здрава нарочито ако је производите на органски начин. Она садржи веома редак витамин Б12. Међутим, због велике потражње а мале понуде проширио сам површину под засадима и сада цвеклу пласирам и на тржиште. Све што се произведе, откупи домаће предузеће из Пријепоља, тако да са пласманом немамо проблем. Они касније праве сокове и салату од ње и то извозе на инострано тржиште", рекао је за РИНУ Александар.

17.11.2022.


Fotografije