Najpoularnije izletište za praznike, broj stanovnika se tada utrostruči: Ekspanzija turizma u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, netaknuta lepota i srednjovekovni manastiri privlače goste (FOTO)     ·     Jak zemljotres pogodio Tursku     ·     Ovo će biti crnogorski Zigi: Vatrogasci-spasioci iz Nikšića po prvi put u istoriji dobili psa obučenog za spašavanje ljudi iz ruševina, Pan je stigao iz Slovenije i ima 20 meseci (FOTO)     ·     Pre 16 godina nije postojala nijedna firma, danas tu posluje 20 uspešnih kompanija: Svilajnac se digao kao Feniks iz pepela i postao privredni lider okruga, otvorene pozicije za stotine radnih mesta (FOTO)     ·     Mesecima pratili dilere u Nikšiću: Razbijena kriminalna grupa - jedan uhapšen, drugi već u zatvoru, a još dvojica u bekstvu     ·     Vozač Red Bula Maks Ferstapen osvojio pol poziciju u Kini     ·     Produžila sam sebi život za 15 godina, sada sa osmehom prilazim ogledalu: Žana iz Čačka izgubila 80 kilograma za nepunih godinu dana (FOTO)     ·     Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·    


Autor: RINA.rs


Краљица поврћа и изузетно лековита, у себи садржи редак витамин: Александар из села Вранеша један од ретких произвођача органске цвекле у Србији, сав род унапред му је откупљен (ФОТО)


Нова Варош – На надморској висини већој од 1.000 метара, на планинском вису, уз пашњаке и њиве сместили се се и засади од пола хектара на којој Александар Крстић гаји цвеклу и то на органски начин. Ову биљку због великог садржаја витамина и минерала називају још и краљицом међу поврћем, али упрскос њеним бројним благодетима овај домаћин из села Вранеши један је од ретких произвођача цвекле у Србији.

"Прво сам је сејао за сопствене потребе, јер је јако здрава нарочито ако је производите на органски начин. Она садржи веома редак витамин Б12. Међутим, због велике потражње а мале понуде проширио сам површину под засадима и сада цвеклу пласирам и на тржиште. Све што се произведе, откупи домаће предузеће из Пријепоља, тако да са пласманом немамо проблем. Они касније праве сокове и салату од ње и то извозе на инострано тржиште", рекао је за РИНУ Александар.

Цвекла није захтевна биљна врста, међутим органска производња којом се бави овај повртар је изузетно тешка јер се све ради ручно. Јако је важно да се оплеви на време, јер уколико цвеклу савладају трава и коров корен ће бити ситан и неправилног облика. Плеви се ручно, као што се обављају и други послови, попут вађења корена и уклањања лишћа. Због тога захтева значајно ангажовање радне снаге, што у крајњем исходу поскупљује производњу.

„Сетва у планинским пределима има и својих предности, јер овде цвеклу ређе нападају биљне штеточине, које знају да десеткују род. Најбоље приноисе даје на земљиштима неутралне пХ вредности. За ђубрење парцеле најбољи је стајњак, или кокошије органско пелетирано ђубриво”, тврди Крстић.

У Вранешима, где влада сурова клима, цвекла се сеје почетком маја, а вади пре првих мразева. Александар истиче да је приликом сетве битно да се поштује и зна плодоред, што значи да се на истој парцели сеје тек након три и више година. Од шест до десет килограма семена потребно је за сетву једног хектaра.

Народни видари кажу да је цвекла добра и против тумора и леукемија, да поспешује рад нерава, мозга и подстиче активности јетре и желудца стога није ни чудо што је велика потражња за овим поврћем.

РИНА


17.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO