Vrane pamte lica ljudi i može se desiti da ponove svoj "napad": Dragiša je poznavalac ptica i otkriva - zašto napadaju baš u maju i ima li razloga za strah     ·     Preminuo muzičar Toni Montano     ·     Obelelo dvorište usred proleća za samo par minuta: Jak grad potukao sela u okolini Čačka i Gornjeg Milanovca, voćari sa strahom čekaju da oluja stane i obiđu zasade (VIDEO)     ·     Obećali joj posao, ukoliko im da novac: Uhapšena dva muškarca zbog krivičnog dela prevara, od žene uzeli blizu dve hiljade evra     ·     Šok prilikom izvođenja gradjevinskih radova u Kragujevcu: Pronađena velika količina neeksplodiranih ubojitih sredstava, na lice mesta odmah stigla vojska a potom su uništene bombe i granate     ·     Opasnost od odrona, ove puteve izbegavajte     ·     Podignuta optužnica protiv estradnog menadžera iz Beograda     ·     Popodne mogući ponovo pljuskovi i grmljavina sa gradom i olujnim vetrom     ·     Kiša opet pljušti, građani strahuju od novih poplava: Nivo nabujalih reka u Novom Pazaru još uvek pod kontrolom, sve su oči sada uprte u nebo (FOTO)(VIDEO)     ·     Drama na moru, troje srpskih državljana spašeno u zadnji čas medju njima bilo i dete: Isplovili kajakom kod Čanja i nisu se vraćali, sve spasilačke službe odmah alarmirane da ih traže (FOTO)(VIDEO)     ·     Sva raspoloživa mehanizacija na terenu, stalno smo na vezi sa Sektorom za vanredne situacije: Puzović poručio - u Novom Pazaru u toku infrastrukturni radovi nakon kojih će izlivanje reka postati prošlost (FOTO)     ·     Srpkinja poginula u Budvi, udarilo je auto dok je prelazila ulicu     ·    


Autor: RINA.rs


Невероватни хришћански манастири уклесани у стрмим стенама: Преко 3.000 пећинских цркава налази се у Турској, верује се да су на тим местима свеци Петар и Павле читали своје проповеди (ФОТО)(ВИДЕО)


Нигде, Турска - Мноштво шарених балона који у сутон лете у небо и тако стварају нестварне слике. То је прва асоцијација ако неком у Србији поменете Кападокију у Турској. Ипак, мало људи зна да је ова регија права ризница невероватног културно-историјског богатсва и да се само ту могу видети фасцинатне подземне грађевине и оне исклесане у стенама. Кападокија је седам векова била део Византије, а више од три хиљаде цркава сведоче управо о православном и грчком утицају у овој турској регији. Један од таквих је пећински манастир назван Ески Гумуслер који датира из најранијег хришћанског периода.

"Овај импозантни манастир исклесан је на изузетно стрмој стени и један је од најбоље очуваних и највећих пећинских богомоља у региону Кападокије. На камену су се још увек задржале аутентичне фреске, за које се верује да су их радила три мајстора. Много пажње је посвећено фресци Девице Марије која изгледа као да се смеје, стога туристи лесто каже да их подсећа на Монализу. Међутим, то је готово сигурно резултат непажљиве рестаурације", рекао је за РИНУ Мустафа Улудаг туристички водич.

Пећинска насеља Кападокије су одавно благо не само Анадолије и Турске већ и светске културне баштине Унеска. У стеновитим и пећинским црквама верује се да су свеци Петар и Павле читали своје проповеди.

Научници деле многе манастире Кападокије у стенама у два главна типа: оне са трпезаријама и оне са отвореним двориштима. Манастир Ески Гумуслер спада у другу групу, са различитим деловима који се отварају из централног дворишта.

"Њен најважнији део је црква северно од авлије. Црква се састоји од четири самостојећа затворена пролаза према плану грчког крста. Северни брод садржи ходник са две гробнице. На западу су два улаза покривена сводом колевке. Зидови собе изнад припрате осликани су нечим што изгледа као слика из Езопових бајки , јединствено за Кападокију. Стил и иконографија фресака манастира Ески Гумушлер подсећају на оне у многим другим кападокијским црквама. Верује се да фреске датирају од 7. до 11. века", истакао је Улудаг.

Овај пећински манастир из византијског доба смештен у малом граду Гумуслер, 10 км североисточно од града Нигде лако је доступан аутобусом. Након поновног откривања 1962. године, манастир и његове фреске рестаурирао је тим археолога на челу са Мајклом Гофом. Проглашен је заштићеним археолошким локалитетом 1973. године.

РИНА

-

 


05.12.2022.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO