Право богатство скривено у боровој шуми: Откупна цена бобица клеке ове године дупло скочила и иде чак до 650 динара, од ње се прави џин али и етерична уља и парфеми

Нова Варош - Кад се помене чувено пиће џин прва асоцијација свакако је Енглеска и у први мах рекло би се да Србија нема никакве везе са тим. Међутим, велика грешка. Оно што џин издваја од осталих пића и разликује, пре свега од вотке, јесте - клека, а за једну од најбољих у свету важи она која се може пронаћи у нашој земљи. Зато није ни чудо што се сваке јесени широм Србије растрче берачи ових магичних бобица и тако остваре одличну зараду.

"Од клеке смо увек лепо зарађивали, децу школовали, кућили куће и колико год да наберемо знамо да нам остаје чист новац јер ништа нисмо уложили у гајење ове биљке. Откупна цена поприлично варира, прошле године је само одједном са 400 пала на 280 динара. Ове године ситуација је доста другачија, род је умањен за неких 80 одсто јер је било лоше опрашивање, родило је само око 20 одсто. Стога је потражња велика, а понуда мала. Откупна цена се сада креће и до 600 динара, 650 на велико", кажу за РИНУ мештани Негбине надомак Нове Вароши, који деценијама иду у поход на лековите плаве бобице.
На род ове биљке утиче много фактора јер је дивља и тешко се контролише. Откупна цена варира од квалитета зрна.

18.11.2022.


Fotografije