Zadobio je povredu glave i prebačen u jedinicu intenzivne nege: Poznato stanje vozača koji je u centru Čačka izgubio kontrolu i udario u izlog radnje     ·     Otišao da obiđe konje i nestao, porodica veruje da je živ: Skoro dva meseca nema ni traga ni glasa od Dragana iz Čajetine, kćerka Jelica moli ako neko ima bilo kakvu informaciju da im javi (FOTO)     ·     Dramatična scena u Čačku: Vozač opela izgubio kontrolu i u punoj brzini zakucao se u izlog radnje, očevici sumnjaju da mu je pozlilo tokom vožnje (FOTO)(VIDEO)     ·     Pretučen vozač kombija nakon incidenta u saobraćaju: Incident u Prijepolju, napadač pobegao sa lica mesta a policija traga za njim     ·     Vozači veliki oprez na auto-putu: Narednih deset dana izvode se radovi na deonici Ljig - Preljina, pojedine trake biće zatvorene za saobraćaj     ·     Uništeno sve za nekoliko minuta, tuga neopisiva: Jak grad opustošio nekoliko sela u srpskoj Toskani, rod jabuke kod Dejana iz Vinče potpuno desetkvan (FOTO)     ·     Rano jutros tresao se Kragujevac: Osetio se zemljotres jačine 2.2 stepena po Rihteru     ·     Tri dana žalosti povodom pogibije u tragičnom dogadjaju u Banjskoj     ·     Drama okončana u poslednji čas: Goreo dimnjak na stambenom objektu u Priboju, ovo je sreća u nesreći     ·     11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“     ·     Ekipe Civilne zaštite dežurale čitave noći: Obilne padavine nisu napravile veće probeme u Moravičkom okrugu, reke ostale u svojim koritima     ·     Vatra gutala sve pred sobom, grom udario u štalu i zapalio je: Drama u selu Prijevor kod Čačka, borba sa ogromnim plamenom trajala satima (FOTO)     ·    


Autor: RINA.rs


Право богатство скривено у боровој шуми: Откупна цена бобица клеке ове године дупло скочила и иде чак до 650 динара, од ње се прави џин али и етерична уља и парфеми


Нова Варош - Кад се помене чувено пиће џин прва асоцијација свакако је Енглеска и у први мах рекло би се да Србија нема никакве везе са тим. Међутим, велика грешка. Оно што џин издваја од осталих пића и разликује, пре свега од вотке, јесте - клека, а за једну од најбољих у свету важи она која се може пронаћи у нашој земљи. Зато није ни чудо што се сваке јесени широм Србије растрче берачи ових магичних бобица и тако остваре одличну зараду.

"Од клеке смо увек лепо зарађивали, децу школовали, кућили куће и колико год да наберемо знамо да нам остаје чист новац јер ништа нисмо уложили у гајење ове биљке. Откупна цена поприлично варира, прошле године је само одједном са 400 пала на 280 динара. Ове године ситуација је доста другачија, род је умањен за неких 80 одсто јер је било лоше опрашивање, родило је само око 20 одсто. Стога је потражња велика, а понуда мала. Откупна цена се сада креће и до 600 динара, 650 на велико", кажу за РИНУ мештани Негбине надомак Нове Вароши, који деценијама иду у поход на лековите плаве бобице.
На род ове биљке утиче много фактора јер је дивља и тешко се контролише. Откупна цена варира од квалитета зрна.

Ради велике потражње покушана је планска садња, али без успеха. Свака бобица је битна, а разликују се по својој текстури и боји. Откупљује се као плод-бобица који се тријерисањем и калибрирањем пакује у ПВЦ вреће и махом извози на тржишта ЕУ. За прављење џина користи се нус остатак клеке - комина. Томе нису одолели ни Срби, па је из Дејановог казан, такође у селу Негбине, уместо ракије потекло пиће типично за Енглеску.

"Џин који ми производимо је изазвао посебну пажњу код људи јер као основу носи воћну ракију и клеку. За производњу је потребно 16 састојака, од чега пет чине основу, а осталих једанаест дају додатну арому и по томе се добија препознатљив укус сувог џина. Све се мацерира у ракији у строго контролисаним условима. Процес траје две недеље, а некада и до месец дана, зависно од интезитета ароматичих супстанци. По завршеној мацерацији алколол се “препече”у казану. Сваки састојак има тачну грамажу и не сме се увећати или смањити – открива Дејан традиционалну рецептуру џина.

Осим у прозводњи овог пића клека се показала као изузтено тражена и корисна у фармакологији и хемијској индустрији. Од ње се праве етирична уља, креме и парфеми. Сушена бобица клеке се циклирањем (млевењем) користи у месној индустрији као адитив у сухо - меснатим производима, даље се ситним паковањима купује у трговини а домаћинства је купују за додатке куваних јела, попут купуса или сарме.

РИНА


18.11.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO