Невероватан призор у селу Миросаљци, малињак пун берача иако је новембар: Посебна сорта црвеног злата Драгану доноси зараду и у касну јесен, род и квалитет одлични а потражња не јењава (ФОТО)

Ариље - Ако вас пут наведе у ариљско село Миросаљци ових хладних и магловитих новембарских дана, дочекаће вас невероватна слика. У малињаку Драгана Милијановића гране су се савиле од рода црвеног злата, а засади су пуни берача. Ипак, није у питању никакво чудо природе нити цветање кад му време није, што је био случај претходних дана код појединих домаћина. Драган је у мају ове године наменски посадио сорту која рађа касније, а берба креће од септембра и траје све до првих већих мразева.

"Под овом сортом имам површину од око једног хектара. Одлучио сам се за њу првенствено због радне снаге. Имам и засаде виламета и боровнице и све то рађа током лета скоро у исто време траје берба, па не би могли све да постигнемо на време, одређена количина рода би вероватни пропала. Зато еуросадира се бере сада у новембру, тада није тешко наћи раднике, јер су скоро сви сезонски послови завршени. Иако они који нису упућени мисле да је са крајем лета крај и са малинама, у нашем случају то није тако", рекао је Драган за РИНУ.

18.11.2022.


Fotografije