Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Ово је мртав период за чачанску јабуку, тренутно је застој на тржишту: Магацини овог воћа пуни до врха, једина нада извоз за Русију почетком године (ФОТО)


Чачак - Складишта у којима чланови Удружења воћара „Чачанска јабука” чувају своју робу, пуна су до врха. Залихе јабука мирују јер воћари чекају неке повољније услове на тржишту и пре свега бољу цену. Највеће тржиште на које је одлазила чачанска јабука јесте Руска Федерација али услед сукоба у Украјини транспорт робе је, не само отежан већ и знатно поскупео.

 

”Застој је на тржишту и продаја још увек није кренула. Неке количине су отишле у време бербе, али је сада наишао мртав период. Мање количине иду на руско тржиште и сада али знатно мање. Поскупљење транспорта је доста оптеретило наш производ и знатно је тежа ситуација него претходних година.”, рекао је за РИНУ, Небојша Јовановић, председник удружења воћара „Чачанска јабука”.

 

Излазак чачанске јабуке на тржиште очекује се у другој половини месеца децембра али и након Нове године. Поред руског, чачански воћари пронашли су и нова тржишта за своје производе.

 

„Русија има своје количине јабука за период до Нове године, али се надамо да ћемо успети нешто да пласирамо и на то тржиште. Међутим, отварају се и нова, пре свега Блиски исток, Велика Британија, земље у окружењу”, нагласио је Јовановић.

 

Јовановић је истакао да су чланови Удружења воћара „Чачанска јабука” воћари који се овим послом баве и по пет деценија те да на њихов наставак бављења неће утицати овакви услови на тржишту. Међутим, он наглашава да ће се у будуће радити са додатним опрезом како би се видели у ком правцу ће се кретати тржишта.

РИНА


24.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO