Gašić stigao kod kuće gde je Danka (2) nestala     ·     Katolici i protestanti obeležavaju Veliki petak     ·     Gradovima i opštinama sredstva za inovativna rešenja u saobraćaju, akcenat na bezbednost dece     ·     Zablitaće novi prozori i vrata u Čačku: Preko 200 gradjana potpisalo ugovore o realizaciji mera energetske efikasnosti, a ovo je samo početak (FOTO)     ·     Vatra progutala kuću u Lapovu: Samohrana majka troje maloletne dece ostala bez krova nad glavom, dobri ljudi skupili se da pomognu     ·     Sprečena ekološka katastrofa: Nepoznato lice u Novom Pazaru u otvor šahte izručilo veliku količinu motornog ulja, na lice mesta odmah upućene nadležne ekipe     ·     U Srbiji danas još toplije, do 28 stepeni     ·     Vučić se danas obraća javnosti u 18 časova     ·     U Bosni i Hercegovini uhapšene tri osobe u vezi sa nestankom Danke Ilić     ·     Kuda ide ovaj svet: Dečak iz Podgorice drugo maloletno lice ucenjivao eksplicitnom fotografijom, podneta krivična prijava     ·     Dečak preminuo posle incidenta u školi     ·     Uhapšen muškarac zbog bacanja molotovljevog koktela na lokal u Prokuplju     ·    


Autor: RINA.rs


Невероватан потез комшија из Пљеваља, јаловиште претворили у плантажу лековитог биља: Некада се на овом тлу одлагао отпад ископане руде, а сада миришу тамијан и лаванда (ФОТО)


Пљевља - Уместо ружних гомила камена насталих ископавањем руде које су биле наслагане поред магистралног пута Пљевља – Жабљак, пажњу путника сада привлаче лепо уређене плантаже под лековитим биљем. Некадашње јаловиште, после спроведених истражних радова и добијених стручних мишљења је рекултивисано и сада све већи број људи застане да погледа а неки и да уберу и помиришу цвет лаванде, тимијана и милодуха. О чему се заправо ради објаснили су љубазни радници компаније Рудника Пљевља који су задужени на пословима одржавања ових плантажа.

"Садашње руководство рудника преузело је обавезу рекултивације девастираних површина насталих ископавањем руде и одлагањем огромних количина лапорца који је годинама таложен. Компанија је урадила и корак више па је на рекултивисаним површинама прво посадила око четири хектара лаванде, тамјана и милодуха, а у плану је да се у оквиру Рудника посади око 100 хектара, а да производњу прошире и на кооперанте у Пљевљима и околини", испричали су за РИНУ радници рудника.

Иако посађене крајем прошле године, све биљке изгледају веома добро и у току ове године су са њих неколико пута убирали жетву. У сарадњи са ангажованим међународним консултантима радници компаније су обавили неколико веома успешних дестилација и добили одлична етерична уља намењена козметичкој и фармацеутској индустрији. Захваљујући започетим пословима на плантажирању лековитог биља, компанија је запослила неколико десетина радника. Међу њима има доста младих, али и оних старијих који су до тада били изгубили наду да ће за свога века остварити редован и сигуран месечни приход.

„Кроз Пљевља годишње прође неколико стотина хиљада возила и путника. Осим одсељених са овог простора, скоро нико се овде не заустави. Циљ нам је да свако од пролазника застане, послужи се и купи неко од етеричних уља која ћемо паковати у бочицама. У лепо осмишљеним објектима поред плантажа продаваћемо и хидролате етарских уља која се користе за освежавање просторија или ублажавање болних уједа инсеката. Нека свако од њих остави по један евро, то ће бити од велике користи за нашу општину”, рекла је становница Пљеваља.

Такође, постоје планови за започињање сопствене расадничке производње која би запослила још већи број људи, и за те намене су већ направљени савремени пластенички објекти. Пљевљаци су решени да успешно остваре своје намере и да ће се млади по угледу на друге из света, венчавати у мирисним пољима њихове лаванде и да ће читав овај крај, природно и духовно окренут ка Србији, бити препознат и по мирисним уљима којима ће своја лица освежавати даме широм света.

РИНА


26.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO