Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·     Zoranu Maksimoviću „Zlatna buklija” i nominacija za Gran pri nagradu publike     ·    


Autor: RINA.rs


Устају да ме поздраве кад улазим, а у учионици је све под конац: Деца у сеоским школама за вршњачко насиље само су чули из прича и видели на телевизији, учитељи и наставници имају ауторитет (ФОТО)


Горњи Милановац - Док је у градовима широм Србије вршњачко насиље узело маха и сваки дан стижу вести о неком новом инциденту, у сеоском школама све сећа на нека стара времена. Зна се и поштује ред, учитељи и наставници имају неупитан ауторитет пред којим не устапају ни родитељи. Зна се да пре него што учитељ или наставник уђе у учиниоци табла мора бити чиста, а корпа испражњена. Те навике укорењене у раном детињство прате их током читавог школовања, па и студирања.

 

"Док читам све те натписе у новинама у малтретирању просвтених радника и деце између себе, питам се какви смо то постали и како ће нам бити за неких двадесет година. Тек тада схватим колико се разликују сеоске од градских школа. Ови ђаци заиста шаљу најлепшу слику у овом брзом времену. Никад нисам ушла, а да нису устали и поздравили ме. Има их мало и сви су као породица", каже за РИНУ учитељица истуреног одељења ОШ "Иво Андрић", Ана Петровић.

 

Да су сложни као породица сведочи и написана песмица, коју држе окачену на зиду.

 

"Ми смо мала дружина из Теочина, сваки дан за нас је права игра. Волимо школу, волимо знање и увек смо за играње. У нашој школи је увек тако и нема насиља никако", написано је између осталог.

 

Директор школе Зоран Пантовић истиче да је у свим истуреним одељењима као и у самој матичној школи у Прањанима, ниво вршњачког насиља сведен на минимум.

 

"Понекад се деси да се деца споречкају, али ми то одмах препознамо и решавамо. Разговарамо прво са њима, а ако није довољно позовемо родитеље и све се то реши мирним путем. Видимо шта се све дешава по градовима, овде тога нема. Никад није забележено да се ученик супроставио наставнику. Кроз разне радионице ми децу учимо и едукујемо шта је то вршњачко насиље и да томе нема места међу другарима и у школи", закључио је Пантовић.

 

РИНА


28.11.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO