Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Више воле инструментал, него песму са текстом: Стеван са Сувобора остао у чуду након сазнања шта слушају његове краве, уз музику са радија проверено дају више млека (ФОТО)


Горњи Милановац - Према бројним светским истраживањима, доказано је да краве дају више млека, ако слушају музику. Да ово није само пука теорија, већ и чињеница доказана у пркаси најбоље показује пример са фарме Стевана Ивановића из села Прањани на Сувобору. Он својим кравама пушта музику са радија, а оне му дају још више млека. Ипак, не реагују тако добро на сваки жанр и песму, већ и оне имају своје омиљене хитове.

„Неки пуштају Баха, неки Бетовена, Моцарта, ми овде станицу на радију подешавамо на народну музику.Чини ми се да више воле инструментал, него песму са текстом. У нашој штали никада није било мање од 10 грла, од тога и живимо, па смо им обезбедили и лагодност у виду музике”, рекао је Стеван за РИНУ.

Мерило њиховог приноса јесте музилица, а домаћин Стеван задовољан је количином млека које његове краве дају. Сматра да осим што им музика прија и дају више млека, она утиче да буду мирније и дружељубивије.

„Оне воле да имају чују око себе неке гласове. Тако неваикавају на буку, не скачу и не беже док се музу. Много су мирније кад имају музику, чим им угасимо, оне ричу као да су гладне, видно су незадовољне. Чини ми се када би им тај вид угођаја угасили, то би за њих било као казна”, појаснио је Стеван.

Ако вас пут наведе у сувоборска села и зачујете из неке штале шумадисјку двојку, знајте да се то пушта због крава које обожавају те звуке. Осим, што утиче на њихово расположње често и фармери запевуше док раде, па им обављање тешких послова у штали лакше пада.

РИНА


10.12.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO