Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Остала да стоји чврста као стена на којој је саграђена: Кућица на Дрини издржала још један поплавни талас, неимари су за њу пронашли спасоносно решење (ФОТО)


Бајина Башта - Становници Бајине Баште са стрепњом су гледали у водостај Дрине претходна 24 сата. Опасност од поплава није била велика, али су се плашили да набујала вода не однесе њихов симбол - кућицу на стени. Показало се да је ова атракција очигледно чвсрта исто и колико камен на ком је саграђена, јер јој поплавни талас опет није могао ништа, одолела је воденој стихији.

До сада је брза Дрина однела чак шест кућица, али ова седма опстаје. Дуго су неимари овог невероватног здања покушавали да пронађу спас за кућицу на стени како сваки поплавни талас не би чекали са стрпењом и у томе су успели. Ова, седма по реду најдуже опстаје и то само из једног разлога - применили су посебан безбедносни систем пре десетак година, како би је сачували.

- Од првобитних кућица разликује се по томе што је на темељима одигнута, странице кухиње су отворене, како нема задњег зида тако нема ни предњег, ствари су подигнуте на таван, а река несметано тече кроз њу. Ако би ниво Дрине био висок и ако би надошла, кућица би остала неоштећена а река несметано протицала. Кућица је изграђена од јако чврстог материјала, сва је у шафовима и тако да на много начина успели смо да је обезбедимо. Изузетни је занимљива за архитекте јер се многе ствари примењене на градњи ове кућице, не примињују у градњи на копну - рекао је за РИНУ Милан Савић Мишко.

Он је управо и један од градитеља прве кућице, која је настала давне 1969. године као део дечачке игре и то за само пет дана. Била је много мањих димензија него ова данашња, али представљала је прекретницу и представљала почетак једне изузетне приче.

- У то време на том месту смо се окупљали, дружили али и скакали са стене. У једном моменту смо дошли на идеју да нешто направимо како би могли да се склонимо од временских неприлика - додаје Милан.

Данашњи објекат има око 24 квадрата, има једну затворену просторију као и терасу, која је омиљени кутак бројних посетилаца. Од дечачке игре Кућица на Дрини постала је један од најпосећенијих локалитета у Србији, а годишње је обиђе на стотине посетилаца.

- Нико не прође а да не застане да се слика. Након што је њена фотографија обишла свет, почели су да пристижу туристи из многих далеких земаља. Кинези су међу најбројнијим посетиоцима. Они су у колонама чекали да би је обишли, доживљавају је као неко чудо на земљи - рекао је Мишко.

Чамицима је једино могуће стићи до кућице, током летње сезоне постоји организован превоз, а цена је симболична и на добровољној бази. Оно што даје додатну драж јесте посебна тиркизна боја Дрине, и сви они који су је обишли кажу да је осећај заиста непоновљив.

РИНА


18.12.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO