Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·    


Autor: RINA.rs


Остала да стоји чврста као стена на којој је саграђена: Кућица на Дрини издржала још један поплавни талас, неимари су за њу пронашли спасоносно решење (ФОТО)


Бајина Башта - Становници Бајине Баште са стрепњом су гледали у водостај Дрине претходна 24 сата. Опасност од поплава није била велика, али су се плашили да набујала вода не однесе њихов симбол - кућицу на стени. Показало се да је ова атракција очигледно чвсрта исто и колико камен на ком је саграђена, јер јој поплавни талас опет није могао ништа, одолела је воденој стихији.

До сада је брза Дрина однела чак шест кућица, али ова седма опстаје. Дуго су неимари овог невероватног здања покушавали да пронађу спас за кућицу на стени како сваки поплавни талас не би чекали са стрпењом и у томе су успели. Ова, седма по реду најдуже опстаје и то само из једног разлога - применили су посебан безбедносни систем пре десетак година, како би је сачували.

- Од првобитних кућица разликује се по томе што је на темељима одигнута, странице кухиње су отворене, како нема задњег зида тако нема ни предњег, ствари су подигнуте на таван, а река несметано тече кроз њу. Ако би ниво Дрине био висок и ако би надошла, кућица би остала неоштећена а река несметано протицала. Кућица је изграђена од јако чврстог материјала, сва је у шафовима и тако да на много начина успели смо да је обезбедимо. Изузетни је занимљива за архитекте јер се многе ствари примењене на градњи ове кућице, не примињују у градњи на копну - рекао је за РИНУ Милан Савић Мишко.

Он је управо и један од градитеља прве кућице, која је настала давне 1969. године као део дечачке игре и то за само пет дана. Била је много мањих димензија него ова данашња, али представљала је прекретницу и представљала почетак једне изузетне приче.

- У то време на том месту смо се окупљали, дружили али и скакали са стене. У једном моменту смо дошли на идеју да нешто направимо како би могли да се склонимо од временских неприлика - додаје Милан.

Данашњи објекат има око 24 квадрата, има једну затворену просторију као и терасу, која је омиљени кутак бројних посетилаца. Од дечачке игре Кућица на Дрини постала је један од најпосећенијих локалитета у Србији, а годишње је обиђе на стотине посетилаца.

- Нико не прође а да не застане да се слика. Након што је њена фотографија обишла свет, почели су да пристижу туристи из многих далеких земаља. Кинези су међу најбројнијим посетиоцима. Они су у колонама чекали да би је обишли, доживљавају је као неко чудо на земљи - рекао је Мишко.

Чамицима је једино могуће стићи до кућице, током летње сезоне постоји организован превоз, а цена је симболична и на добровољној бази. Оно што даје додатну драж јесте посебна тиркизна боја Дрине, и сви они који су је обишли кажу да је осећај заиста непоновљив.

РИНА


18.12.2022.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO