Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


Невероватно откриће, винова лоза стара 15 векова у близини велике српске светиње: Милан је шетао па пронашао право благо из давних времена, биљка опстала у шуми стотинама година (ФОТО)


Бајина Башта - Турски путописац Евлија Челебија давно је записао да је на подручју око манастира Рача код Бајине Баште живело 300 монаха скривених у густој шуми. Они су се бавили преписивањем црквених књига, а са српским народом живели су ту око 40 година, радили су и стварали. Преко дана бавили су се сточарством и пољопривредом, а по ноћи уз светлост луча преписивали књиге. Један детаљ о њиховом животу у близини Скита Светог Ђорђа сасвим случајно је пронашо Милан Николић из Бајине Баште када је тим пределима шетао са супругом.

"Угледали смо винову лозу како расте усред шуме. Одмах сам се запитао као је опстала у том амбијенту и колико је стара. Пошто одговоре нисам могао лако да добијем, контактирао сам Институт за мултидисциплинарна истраживања у Београду, они су ме упутули на професора Мирослава Николића који се бави истраживањем старих сорти винове лозе на нашем подручју. Касније је он овај мој примерак са још 163 из Србије упутио на на Институт за вино и винову лозу у Шпанији", каже за РИНУ Милан.

Након спроведених истраживања дошло се до закључка да је ова винова лоза посађена пре чак 15 векова. Милан је изразио жељу да је са подручја на ком ју је пронашао пресаде на друго место како би је сачували, али је добио негативан одговор и то из оправданих разлога.

"Стручњаци сматрају да би то била грешка, јер грожђе које је одрастало у шуми не познаје лекове, али ни болести тако да не би могло да преживи у питимим условима и уз разна прскања којима ми третирамо наше биљке како би биле здравије", додаје он.

Да је овај део изузетна археолопка ризница показало се и самим откривањем Скита Светог Ђорђа, а приликом тадашњих ископовања откривена је винова лоза, грожђе иако ситно рађало је сваке године, а у непсоредној близини пронађене су и амфоре за вино.

"Како је непријатељ упадао у манастор, преписивачи су бежали у шуму и тако су се стационирали овде где је Скит Светог Ђорђа. Он се налази на четрдесет минута хода од манастира Рача уз истоимену речицу. Ово место сривено у густој шуми некад је било и надалеко познато по својој лековитости, па су овде спас и излечење тражили путници намерници из далеких градова. Топла вода са извора Лађевац проверено лечи од шуге и других кожних болести. У давна времена кад није било апотека, Рачани су трговцима продавали ову воду која је караваном стизала чак до Азије”, прича мештанин Раче, Благомир Ристић.

РИНА

 


27.12.2022.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO