Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


Десетине хиљада кубика смећа на реци Лим и у првим данима нове године: Ланчанице задржавају колико могу да не експлодира еколошка бомба, чишћење се наставља после празника (ФОТО)(ВИДЕО)


Прибој - Нова година, а стара и изгледа никад завршена прича. На десетине хиљада кубика смећа поново је преплавило реку Лим, а најкритичнија тачка свакако је Потпећко језеро. Постављене ланчанице штите колико могу, а припадници Еколошког удружења Јастреб одмах након празника, настављају са акцијом чишћења.

"Смеће које је доспело до бране је очишћено, и сада се сија. Уклањање отпада код саме ланчанице настављамо одмах након празника. Све је одвежено у Регионалну депонију Дубоко, након чега су нам враћена стабла које смо проследили котларници на дрвну сечку и тиме добили вишеструке уштеде. Са првим лепим данима тешке машине које чекају на обалама Лима спремне су да наставе уклањање и врате сјај најлепшој реци у некадашњој Југославији, рекао је за РИНУ Синиша Лаковић.

Постављене ланчанице су успеле да задрже око 10.000 кубика смећа које се тренутно налазе на реци, а које су нанеле бујичне поплаве које су стигле из Црне Горе, и спречи да сво смеће доће до хидроцентрале Потпећ, и настави даље ка Босни и Херцеговини.

Током поплавног таласа до реке Лим стигне око 15 хиљада кубних метара ђубрета, састављеног од пластике и пет амбалаже, разних метала, кућних апарата и уређаја до значајних количина дрвне масе.

„У последњем већем дотоку бележили смо и преко 600 метара у секунди. Раније се отпад задржавао на самој брани хидроелектране. Сада, нека три километра изнад саме бране имамо ланчаницу која је задржала то смеће. Мислим да је ово међудржавни проблем јер већи део отпада долази из Републике Црне Горе”, раније је изјавио Предраг Шапоњић, директор Лимских хидроцентрала.

РИНА

 


03.01.2023.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO