Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Спаваћа соба нам у једној, а кухиња у другој држави: Овако живе мештани села Саставци на тромеђи којима је граница поделила чак и гробна места, казан налажу у Србији а ракија тече у Босни (ФОТО


Прибој - Ни на небу, ни на земљи. Тако би се можда и најбоље могла описaти ситуација становника који живе у пограничним селима. Саставци на тромеђи Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине једно је од таквих. Не зна се ко је цртао међудржавне границе, али чињеница је да оне пролазе кроз спаваће и дневне собе, али и кроз гробља. Мештани често кроз шалу кажу да тамошњи домаћини казан заложе у једној, а ракија потече у другој држави.

- Код нас када певац запева чује се у три државе, у Србији, Босни и Црној Гори. Територијално припадамо Прибоју, али смо поприлично везани и за Рудо. Њихове комуналне екипе на пример износе смеће из нашег села, а рачуне плаћамо у општини Прибој у Србији. Многе комшије овде код нас нису сигурне ни коме припадају. Тешка ситуација је и кад је у питању одлазак код доктора, или деца кад иду у школу", кажу мештани Саставака за агенцију РИНА.

Велике муке Прибојаца почеле су оног дана када се распала бивша Југославија и уцртала се до тада непостојећа граница. Иако су читавог живота живели као држављани једне земље, након распада један брат се пробудио у Босни, а други у Србији. Невидљива граница није поделила само куће, већ и штале, помоћне објекте и гробна места.

- На гробном месту Марковића, граница прелази тачно преко њих, качи ноге и оне припадају Србији, а глава им је у Босни. Такође, граница је поделила и капелу која се не налази у нашој земљи. Такође, наш поштар ради у две државе и свакодневно пролази четири пункта како би рачуне разделио по селу, додају мештани.

Међутим, у свему томе има једна добра ствар. Ова гранична заврзлама никада није спречавала мештане села са тромеђе да живе сложно и међусобно помажу. Већ пола века сваке године имају и организовао окупљање где се друже и такмиче у ројним дисциплинама.

Да је ово место јако попупларно показује податак да се на овом месту једне године, сакупило преко 40 фудбалских клубова да одиграју меч. Дешавало се да онај ко се такмичи у дисциплини бацања камена са рамена, неколико пута направи међународни инцидент и камен пребаци из Србије у Босну. Најважнији су добри међународни односи, да није тога не би ни ово село живело. То је такође показатељ да не можете раздвојити нешто што је нераздвојно, а то су људи, судбине али и историју - закључио је Лазар Рвовић, председник општине Прибој.

Село Саставци од Прибоја је удаљено 16,8 километара а од Рудог 17,3. До Пљеваља у Црној Гори релација је ипак мало већа и износи 35,7 километара.

РИНА


14.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO