Mladi arheolog u Srbiji napravio kamp jedinstven na Balkanu: Kroz Magličgrad prošlo na desetine volontera iz čitavog sveta, oni podno tvrđave žive kao što se živelo nekad (FOTO)     ·     Đurić sa mađarskim ambasadorom o političkoj situaciji u Evropi i regionu     ·     Beograđanin prebio suprugu, pa joj pretio sekirom     ·     Mladić napao maloletnike u parku i uzeo im novac: Incident u centru Podgorice, bahati vinovnik pronađen i uhapšen     ·     Plemenjača i zlatica su najveće pošasti među srpskim krompirima: Ovako Slavko iz Ljubića čuva svoj rod, vremenske prilike otežavaju posao povrtarima (FOTO)     ·     Odmah su pritrčali da izvuku povređene: Teška nezgoda kod Požege, automobil prevrnut na krov a saobraćaj u prekidu     ·     Prijepolje podnosi kandidaturu za organizaciju 61.MOSI     ·     Beba i žena povređene u teškoj nezgodi u Novom Pazaru: Izgubila kontrolu nad volanom i udarila u betonski stub     ·     Malinari ponovo na sastanku sa ministrom     ·     Čačak slavi svoju slavu Spasovdan, liturgiju služi mitropolit Justin: Veličanstvene litije večeras će proći kroz grad (FOTO)     ·     Teške opekotine zahvatile 40 odsto tela: Muškarac teško povređen u nezgodi, hitno iz Čačka prebačen za Beograd     ·     Drama u Novom Pazaru: Devojčicu staru deset godina udario automobil, sa teškim povredama prebačena u bolnicu     ·    


Autor: RINA.rs


Српску мушку децу слали у овај манастир како их под налетом Турака не би одведели у јањичаре: Враћевшница сакривена дубоко у шуми, дуго је била неосвојива тврђава (ФОТО)


Горњи Милановац – Једино место у Србији где су се “Богу и народу” заклињали и кнез Милош Обреновић и вожд Карађорђе јесте манастир Враћевшница, који се налази 20 километра од центра Горњег Милановца. Смештен у густој шуми и скривен од погледа није био лака мета за Турке, па су ту одрастала српска мушка деца, како не би била одведена у јањичаре.


“Вожд Карађорђе је 1812. године овде сазвао Скупштину на којој су објављени закључци Букурештанског мира, а чему је присуствовао и конзул Ивелић, изасланик руског краља Александра. Народне вође добиле су орден, часни крст, а Карађорђе ленту Свете Ане”, рекла је за РИНУ, монахиња која у Враћевшници борави од 1956. године и додаје да се управо у овом манастиру често решавала судбина српског народа.

“На велики празник, Цвети, кнез Милош је овде окупио војску, сви су били на ноћној литургији, вођа се причестио и раном зором отишли су у Таково где је положена заклетва, а на Ђурђевдан 1818. године у овом манастиру је Крагујевац проглашен за српску престоницу. Овде је водио дуге разговоре са Милентијем Поповићем, тадашњим архимандритом и свако тешко питање, заједно су решавали”, прича монахиња историју овог светог места.

Манастир је подигао Радич Поступовић, син војводе гружанског Милутина, 1428. године. Сваки кутак одише миром и спокојном тишином, коју ремети само жубор реке и цвркут птица. Кажу да је ово била друга кућа династије Обреновић, чији чланови су овде били чести гости, а у дворишту се налази и гроб Милошеве мајке, која је код Срба позната као баба Вишња.


“Поред бабе Вишње овде су сахрањена и три Милошева детета, која су умрла брзо након рођења, Гаврило, Марија и Ана. Турци су чак пет пута покушали да манастир опљачкају и спале, али то им није успело. Кнез Милош је 1856. године обновио манастир какав је био под Радичем”, каже монахиња.
Да је овај манстир заиста као други дом Обреновића и чувар српске историје доказује и музеј у ком се налазе аутентичне ствари које су користили лично кнез Милош и његови потомци.

“Ово је кревет кнеза Милоша, на њему се налази грб Обреновића који је стигао са румунског имања и јастуци које је лично везла краљица Драга Машин”, показала је мати десни угао ове спомен собе српске династије.

Одмах поред налази се салон Александра Обреновића од куваног ораховог дрвета који су му отац и мајка купили у Француској, а изнад је је слика кнеза Милоша коју је насликао лично Ђура Јакшић. Међутим, оно што највише привлачи пажњу јесте огледало, које је краљица Наталија поклонила манастиру у знак захвалности.

“Она је овде долазила док је у стомаку носила краља Александра, добре мештанке овог краја су испод фијакера којим је долазила постављале душеке и јастуке – да се мали не труцка. Желела је да им се одужи и пружи част да се огледају у краљевском огледалу”, рекла је монахиња.

Манстир Враћевшница је 1949. године, благолсовом Светог владике Николаја основан као женски, а прва игуманија била је мати Ана која је свесрдно помагала народу. Овде, у кањону речице истог назива као и ова света кућа, на крају друма све и даље подсећа на средњи век. Монахиње вредно раде и одржавју манастир и имање, са ког производи завршаају на њиховој трпези. Гаје стоку, праве сир и кајмак, па чак и мељу брашно.

РИНА

 

 


07.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO