Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Упао у замку и задобио страшне повреде, мишару ампутирана једна нога и једва остао жив: Ухапшен Шапчанин због гунсног криволова строго заштићене птице


Шабац - Због лова незаконитом замком и повређивања мишара, строго заштићене птице грабљивице из породице јастребова, ухапшен је М. Н. (54) из Шапца и њему је одређен притвор због кривичних дела Злостављање и убијање животиња и Уништење, оштећење, изношење у иностранство и уношење у Србију заштићеног природног добра.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије од забринутих грађана је 28.12.2022. добило обавештење да се у селу Скупљен, надомак Шапца, у законом забрањеној замци налази повређени мишар. Екипа из Тима за борбу против криволова, која делује у оквиру Друштва, одмах је контактирала новоосновану Јединицу за сузбијање еколошког криминала МУП-а Србије и упутила се на терен како би асистирала полицијским службеницима.

"Окривљени је на необрађеној парцели, на свега 50 метара од магистралног пута, поставио кавез са два голуба високолетача, на који су стављена кљуса – законом забрањена замка која се у прошлости користила за лов на крупну дивљач. Мишар је затечен у лошем стању, са отвореним преломом леве ноге, али је упркос страшним повредама и даље био жив", потврђено је за РИНУ у Друштву за заштиту и проучавање птица Србије.

Брзом акцијом полицијских службеника из Владимираца коју је координисала Јединица за сузбијање еколошког криминала, за само неколико сати откривен је починилац овог гнусног злочина, а истог дана му је одређен и притвор. За ова кривична дела предвиђена казна која варира од новчане, односно затворске у трајању до три године у случају Злостављања и убијања животиња, односно затворске казне у трајању од 6 месеци до 5 година у случају Уништења и оштећења заштићеног природног добра.

Мишар је, након извршеног полицијског увиђаја, збринут у локалној ветеринарској амбуланти, а затим је премештен у Београдски зоо врт, где је под сталним надзором биолога и ветеринара. Како сазнајемо, услед страшних повреда које је задобила, птици је ампутирана нога и она се тренутно привикава на живот са једном ногом. Мишар је птица која сваке године уништи на хиљаде глодара, па се сваким убијањем или повређивањем ове врсте, наноси огромна штета пољопривредницима.

"Друштво за заштиту и проучавање птица Србије се више од двадесет година бави овом проблематиком. На радару имамо велики број криволоваца, штиглићара и тровача за које гарантујем да ће бити ухваћени и процесуирани у складу са законом. Србија је оснивањем Јединице за сузбијање еколошког криминала направила огроман помак у сфери заштите биодиверзитета", рекао је Давор Марковић, специјалиста за сузбијање злочина над дивљим животињама из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

РИНА


12.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO