Ženski polni organ uklesan u steni kod Tivta, ko ne može da se oženi ovde dolazi: Vozači u neverici gledaju šta se nalazi pored puta, dok meštani trvde da je mesto magično (FOTO)     ·     Oprez ako ste pili ovaj čaj, odmah otiđite kod doktora: Krivična prijava protiv pet muškaraca i dve žene iz Novog Pazara, prodavali proizvod za mršavljenje štetan po zdravlje     ·     Šansa za posao u Vojsci Srbije: U centru Ivanjice biće održana promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem     ·     Srbija i Grčka razmenjuju iskustva u digitalizaciji: Razvoj elektronskih usluga i infrastrukture     ·     Kalcitna groznica trese jug Srbije, a na zapadu se ovaj poludragi kamen decenijama kopa i koristi: Čuvene zanatlije otkupile svetlucavi majdan, stavljaju ga u posuđe koje prepoznaje čitav svet (FOTO)     ·     Porodice Petrović i Radisavljević u nagradnoj igri „Узми рачун и победи“ dobili stanove     ·     U Čačku održana konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”     ·     Odbranićemo Kosovo i Srbiju od vas, Vučić: Cirkus poslanika opozicije naneo ogromnu štetu Srbiji     ·     Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·    


Autor: RINA.rs


Једина инвестиција која је саму себе отплатила за годину дана: Златна жичара за Чајетинце заиста злата вредна, на Рибничком језеру у плану изградња и голф терена


Чајетина - Прошло је тачно две године од када је златиборска Голд гондола превезла прве путнике од почетне станице до врха Торника ,трасом дужине 9 километара. Највећа инвестиција Општине Чајетина вредна 13,5 милиона еура, Златна жичара, је оправдала очекивања Општине Чајетина и њених становника који су веровали да ће угледати светлост дана и спојити центар Златибора са највишим врхом Торник. И поред бројних препрека током изградње, најдужа једносегментна гондола на свету уцртала је Златибор на глобалну туристичку мапу.

– Када смо реализовали вишедеценијску идеју наших предака, и на томе смо им неизмерно захвални, о гондоли на Златибору, нисмо ни слутили да ће стварно бити златна како јој и само име говори. После две године рада се потврдило да је и више него оправдала своје постојање, не само за нас као локалну самоуправу и наша јавна предузећа, већ и за становништво општине Чајетина, инвеститоре и бројне туристе који долазе на Златибор. Тренутно радимо на увођењу бројних пратећих садржаја као што је завршетак управне и пословне зграде на почетној станици гондоле, изградња гаражног простора, као и изградња голф терена и садржаја на води код међустанице поред Рибничког језера, рекао је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић поводом двогодишњице рада златиборске гондоле.

Инвестиција у златиборску гондолу је исплаћена већ у првој години њеног рада, наставио је Стаматовић, више немамо кредитно задужење код банака, као ни финансијске обавезе према испоручиоцу опреме, тако да нам је садашњи приход чиста зарада коју улажемо у додатне садржаје за кориснике гондоле. Ускоро почињемо са радовима на другом краку гондоле, од међустанице код Рибничког језера до врха Чигота.

Директорка „Голд гондоле" Бојана Божанић је најавила да се ускоро очекује и 500 хиљадити путник кога ће даривати занимљивим наградама.

- Настављамо са активирањем нових садржаја, све у складу са природом и одрживим начином коришћења. На међустаници планирамо изградњу еколошког парка који ће већ на лето бити у функцији, уз додатне туристичке садржаје на самом језеру. Осветлићемо трасу гондоле, изградити соларну електрану, а планирамо и додатне садржаје на самој гондоли, од којих смо већ активирали могућност уживања у традиционалним златиборским производима током вожње до Торника и назад, нагласила је директорка Божанић.

Голд гондола је, као светска туристичка атракција, поред отварања нових радних места, допринела развоју локалне самоуправе и привлачењу инвеститора за улагања у нове садржаје на простору дуж трасе гондоле. И светски медији су препознали успешност пројекта гондолске жичаре на Златибору, тако да је недавно телевизијски канал Националне географије, у серијалу „Европа одозго", приказао гондолу као грађевинско чудо које је померило границе у туризму Србије и региона.

РИНА


12.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO