Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Једина инвестиција која је саму себе отплатила за годину дана: Златна жичара за Чајетинце заиста злата вредна, на Рибничком језеру у плану изградња и голф терена


Чајетина - Прошло је тачно две године од када је златиборска Голд гондола превезла прве путнике од почетне станице до врха Торника ,трасом дужине 9 километара. Највећа инвестиција Општине Чајетина вредна 13,5 милиона еура, Златна жичара, је оправдала очекивања Општине Чајетина и њених становника који су веровали да ће угледати светлост дана и спојити центар Златибора са највишим врхом Торник. И поред бројних препрека током изградње, најдужа једносегментна гондола на свету уцртала је Златибор на глобалну туристичку мапу.

– Када смо реализовали вишедеценијску идеју наших предака, и на томе смо им неизмерно захвални, о гондоли на Златибору, нисмо ни слутили да ће стварно бити златна како јој и само име говори. После две године рада се потврдило да је и више него оправдала своје постојање, не само за нас као локалну самоуправу и наша јавна предузећа, већ и за становништво општине Чајетина, инвеститоре и бројне туристе који долазе на Златибор. Тренутно радимо на увођењу бројних пратећих садржаја као што је завршетак управне и пословне зграде на почетној станици гондоле, изградња гаражног простора, као и изградња голф терена и садржаја на води код међустанице поред Рибничког језера, рекао је председник Општине Чајетина Милан Стаматовић поводом двогодишњице рада златиборске гондоле.

Инвестиција у златиборску гондолу је исплаћена већ у првој години њеног рада, наставио је Стаматовић, више немамо кредитно задужење код банака, као ни финансијске обавезе према испоручиоцу опреме, тако да нам је садашњи приход чиста зарада коју улажемо у додатне садржаје за кориснике гондоле. Ускоро почињемо са радовима на другом краку гондоле, од међустанице код Рибничког језера до врха Чигота.

Директорка „Голд гондоле" Бојана Божанић је најавила да се ускоро очекује и 500 хиљадити путник кога ће даривати занимљивим наградама.

- Настављамо са активирањем нових садржаја, све у складу са природом и одрживим начином коришћења. На међустаници планирамо изградњу еколошког парка који ће већ на лето бити у функцији, уз додатне туристичке садржаје на самом језеру. Осветлићемо трасу гондоле, изградити соларну електрану, а планирамо и додатне садржаје на самој гондоли, од којих смо већ активирали могућност уживања у традиционалним златиборским производима током вожње до Торника и назад, нагласила је директорка Божанић.

Голд гондола је, као светска туристичка атракција, поред отварања нових радних места, допринела развоју локалне самоуправе и привлачењу инвеститора за улагања у нове садржаје на простору дуж трасе гондоле. И светски медији су препознали успешност пројекта гондолске жичаре на Златибору, тако да је недавно телевизијски канал Националне географије, у серијалу „Европа одозго", приказао гондолу као грађевинско чудо које је померило границе у туризму Србије и региона.

РИНА


12.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO