Ženski polni organ uklesan u steni kod Tivta, ko ne može da se oženi ovde dolazi: Vozači u neverici gledaju šta se nalazi pored puta, dok meštani trvde da je mesto magično (FOTO)     ·     Oprez ako ste pili ovaj čaj, odmah otiđite kod doktora: Krivična prijava protiv pet muškaraca i dve žene iz Novog Pazara, prodavali proizvod za mršavljenje štetan po zdravlje     ·     Šansa za posao u Vojsci Srbije: U centru Ivanjice biće održana promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem     ·     Srbija i Grčka razmenjuju iskustva u digitalizaciji: Razvoj elektronskih usluga i infrastrukture     ·     Kalcitna groznica trese jug Srbije, a na zapadu se ovaj poludragi kamen decenijama kopa i koristi: Čuvene zanatlije otkupile svetlucavi majdan, stavljaju ga u posuđe koje prepoznaje čitav svet (FOTO)     ·     Porodice Petrović i Radisavljević u nagradnoj igri „Узми рачун и победи“ dobili stanove     ·     U Čačku održana konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”     ·     Odbranićemo Kosovo i Srbiju od vas, Vučić: Cirkus poslanika opozicije naneo ogromnu štetu Srbiji     ·     Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·    


Autor: RINA.rs


Право чудо технике, фотоапарат стар 100 година и данас ради као швајцарски сат: Налази се у најстаријој кафани у Драгачеву и чува ратне тајне партизанских одреда (ФОТО)


Лучани - Данас кад се сви битни моменти могу овековечити мобилним телефонима и фотографије одмах погледати, заборављамо да је пре више од пола века фотоапарат био чудо технике, слике су од заборава чувале догађаје и људе, а на њих се чекало данима. Дух старих времена још увек чува се у једној кафани у Драгачеву. Када уђете у њу учиниће вам се да сте времепловом стигли у време с почетка 20. века, а међу столицама, столовима, старим фотографијама и посуђем пажњу већине посетилаца најчешће привлачи фотографски апарат из тог времена који и данас ради, а који је у ову драгачевску варошицу као и труба, стигао после Првог светског рата.


„Он је и данас у функцији и суштински у техници фотографисања ништа се значајно није променило. У њега се стави филм, усмери се у нешто или некога што би хтели да фотографишемо и то је то, ништа се битно није променило већ 200 година”, каже за РИНУ хроничар свих значајнијих догађаја у Драгачеву, фотограф Синиша Луковић.


Фотографски апарат променио је неколико власника, али је све до седамдесетих година прошлог века бележио све најважније догађаје у Драгачеву. Апарат се у села возио на воловским колима и чезама како би се овековечили сви важнији догађаји у породицама.


А да је фотографисање било важан тренутак у животу породица тога времена потврђује и Предраг Броћић Дачо у чијем власништву је данас фотографски апарат и чији је предак управо Петроније који је апарат донео у Гучу. У Дачовој кафани осим фото-апарата чувају се и фотографије начињене њиме.


„Ја и апарат смо исписници, сећам се да смо породично одлазили у радњу да се сликамо. Често је иза нас била нека осликана позадина, ми станемо или седнемо, мало се насмешимо, фотограф се са друге стране апарата покрије по глави неком црном крпом, шкљоц и готово”, каже Броћић.


Међутим није баш свако могао да се фотографише, израда фотографија је била изузетно скупа, па су се за тај тренутак одвајао новац и по неколико година.


„За велику слику мог прадеде, како су то мени причали наши стари, дата је свиња од 200 килограма”, прича овај гучки старина.


А да су фотографије начињене овим апаратом имале и историјску вредност потврђује и догађај из година непосредно после Другог светског рата, када је нова власт одлучила да спали компромитујуће фотографије.


„Нова власт је кренула да брише трагове свог присуства у некадашњем времену и из фотографске радње су изнели све да запале јер је на фотографијама и филмовима остало забележено да су појединци на почетку рата били на једној страни, а после су се полако престројавали и прелазили на другу страну и због тога је требало обрисати те трагове”, прича Луковић.


Он истиче да је умеће фотографисања са развитком нових технологија помало скрајнуто и да је данас за фотографисање довољан мобилни телефон, али да још увек постоје људи који цене фотографско умеће које ће увек бити на цени.


РИНА


12.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO