Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Остављен као беба на прагу цркве, то је било мајчино последње зрно вере да ће га неко пронаћи: Због Јованове судбине плакала је читава Србија, ево где се малени дечак налази данас (ФОТО)


Чајетина - Претходних дана Србија бруји о беби коју је мајка у колицима оставила на тротоару испред једне зграде у Крагујевцу, а многи се сећају и сличног случаја који је пре више од четири године потресао Чајетину. Тада је на прагу цркве у овој општини замотан у ћебе остављен тек рођен дечак, а његов плач чула је жена која је туда пролазила и обавестила полицију. Ко је оставио бебу испред богомоље, није било познато. А његови биолошки родитељи нису пронађени.

"Тако нешто код нас се никад раније није десило. Сви смо били у шоку. Спекулисало се да је мајка била веома млада и да није могла да задржи бебу, али ништа није било званично потврђено. Ко зна која мука ју је на то натерала. Иако га је оставила, желела је да буде сигурна да ће бити пронађен и да ће бити добро, јер га је оставила на прагу наше цркве мало пре него што ту долази доста људи, на литургију. То је вероватно било оно последње зрно вере да ће бити жив", присећају се мештани Чајетине за РИНУ.

Иако је био здрава беба и доброг стања, дечак је тада смештен на Одељење неонатологије у Општој болници у Ужицу, а затим је пребачен на Дечје одељење где је провео пет месеци пре него што је усвојен. Добио је име Јован по томе што је пронађен 09. октобра када православна црква прославља светитеља Јована Богослова, и презиме Гавриловић јер је пронађен испред цркве која је посвећена светом Архангелу Гаврилу.

"Он је тада свима нама ушао под кожу. Његове окице никад нећемо заборавити. Сви медицинари и лекари трудили су се да му пруже што више љубави и пажње, а он нам је враћао својим лепим осмехом. Из нашег заштитничког и топлог загрљаја је након неколико месеци добио своју нову породицу и отишао као здрава и задовољна беба, сигурни смо да одраста срећан", кажу запослени у ужичкој болници.

За меленог остављеног дечака, према информацијама добијеним у чајетинском Центру за социјални рад, биле су заинтересоване многе породице које су желеле да му пруже љубав и топли дом, па чак је звао и велики број људи из иностранства. Ипак, како наводе у овој институци, Јован данас одраста у Србији.

РИНА


15.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO