Ženski polni organ uklesan u steni kod Tivta, ko ne može da se oženi ovde dolazi: Vozači u neverici gledaju šta se nalazi pored puta, dok meštani trvde da je mesto magično (FOTO)     ·     Oprez ako ste pili ovaj čaj, odmah otiđite kod doktora: Krivična prijava protiv pet muškaraca i dve žene iz Novog Pazara, prodavali proizvod za mršavljenje štetan po zdravlje     ·     Šansa za posao u Vojsci Srbije: U centru Ivanjice biće održana promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka sa oružjem     ·     Srbija i Grčka razmenjuju iskustva u digitalizaciji: Razvoj elektronskih usluga i infrastrukture     ·     Kalcitna groznica trese jug Srbije, a na zapadu se ovaj poludragi kamen decenijama kopa i koristi: Čuvene zanatlije otkupile svetlucavi majdan, stavljaju ga u posuđe koje prepoznaje čitav svet (FOTO)     ·     Porodice Petrović i Radisavljević u nagradnoj igri „Узми рачун и победи“ dobili stanove     ·     U Čačku održana konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”     ·     Odbranićemo Kosovo i Srbiju od vas, Vučić: Cirkus poslanika opozicije naneo ogromnu štetu Srbiji     ·     Gljiva koja je ratnicima Džingis Kana davala energiju i zdravlje danas se uzgaja u tegli i u Srbiji: Kombuha je pravo lekovito čudo, eliksir mladosti i dugovečnosti (FOTO)     ·     Poklanjam dve kuce, restoran i imanje: Neverovatna odluka Milana iz Lazarevca, decenijama radio na zapadu i sada želi sve što ima da prepiše poštenim i vrednim ljudima, uslov je samo jedan (FOTO)(VIDEO)     ·     Solarni paneli stižu i u gornjomilanovačke kuće: Po prvi put potpisani ugovori za subvencije za ugradnju solarnih panela na teritoriji ove opštine     ·     Episkop žički Justin u nedelju 5. februara služiće Svetu arhijerejsku Liturgiju u crkvi Vaznesenja gospodnjeg u Pranjanima     ·    


Autor: RINA.rs


Остављен као беба на прагу цркве, то је било мајчино последње зрно вере да ће га неко пронаћи: Због Јованове судбине плакала је читава Србија, ево где се малени дечак налази данас (ФОТО)


Чајетина - Претходних дана Србија бруји о беби коју је мајка у колицима оставила на тротоару испред једне зграде у Крагујевцу, а многи се сећају и сличног случаја који је пре више од четири године потресао Чајетину. Тада је на прагу цркве у овој општини замотан у ћебе остављен тек рођен дечак, а његов плач чула је жена која је туда пролазила и обавестила полицију. Ко је оставио бебу испред богомоље, није било познато. А његови биолошки родитељи нису пронађени.

"Тако нешто код нас се никад раније није десило. Сви смо били у шоку. Спекулисало се да је мајка била веома млада и да није могла да задржи бебу, али ништа није било званично потврђено. Ко зна која мука ју је на то натерала. Иако га је оставила, желела је да буде сигурна да ће бити пронађен и да ће бити добро, јер га је оставила на прагу наше цркве мало пре него што ту долази доста људи, на литургију. То је вероватно било оно последње зрно вере да ће бити жив", присећају се мештани Чајетине за РИНУ.

Иако је био здрава беба и доброг стања, дечак је тада смештен на Одељење неонатологије у Општој болници у Ужицу, а затим је пребачен на Дечје одељење где је провео пет месеци пре него што је усвојен. Добио је име Јован по томе што је пронађен 09. октобра када православна црква прославља светитеља Јована Богослова, и презиме Гавриловић јер је пронађен испред цркве која је посвећена светом Архангелу Гаврилу.

"Он је тада свима нама ушао под кожу. Његове окице никад нећемо заборавити. Сви медицинари и лекари трудили су се да му пруже што више љубави и пажње, а он нам је враћао својим лепим осмехом. Из нашег заштитничког и топлог загрљаја је након неколико месеци добио своју нову породицу и отишао као здрава и задовољна беба, сигурни смо да одраста срећан", кажу запослени у ужичкој болници.

За меленог остављеног дечака, према информацијама добијеним у чајетинском Центру за социјални рад, биле су заинтересоване многе породице које су желеле да му пруже љубав и топли дом, па чак је звао и велики број људи из иностранства. Ипак, како наводе у овој институци, Јован данас одраста у Србији.

РИНА


15.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO