Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Душанка је аутоелектричар у производњи војних камиона, њен труд се коначно исплатио: ФАП запослио 17 нових радника, нова нада за посрнулог гиганта из Прибоја


Прибој - Борба за опстанак некадашњег гиганта из Прибоја још увек траје. У покушају да реше хроничне проблеме некада чувене фабрике изражене кроз неефикасност пословања, који су највише видљиви у производњи, ново руководство ФАПа донело је одлуку да данас запосли 17 радника на неодређено време.

– Радим овде већ годину и по дана по основу уговора о привремено-повременим пословима. Никад нисам радила као аутоелектричар али добила сам шансу, трудила сам се и труд се исплатио. Уговор на неодређено ми пуно значи и трудићу се и даље да оправдам указано поверење, каже радница Душанка Буквић.

До сада је само 7 радника од 259 у Фапу било запослено на неодређено време. Сви остали су били ангажовани по уговору о делу или привремено-повременим пословима што је резултирало незадовољавајућим односом према раду без мерљивих резултата а самим тим и бројним кашњењима, са реализацијом неких послова се касни и по годину дана.

– Замислите, касните нешто годину дана и онда одете и тражите да вам неко нешто плати, јер немате радницима да исплатите плате. Са том праксом мора да се престане – наглашава директор Фапа проф. др. Милутин Живковић.

Ипак, за раднике који нису имали никакву правну сигурност обзиром да се уговором о делу или пп уговором не заснива радни однос, 13. јануар је велики дан јер потписали су уговор на неодређено што их мотивише да се у будућности још више залажу да унапреде свој положај али и личним ангажманом помогну, да се некадашњи гигант, подигне на ноге.

-Са том праксом планирамо да наставимо али то мора проистећи из другачијег односа према послу, не само сада примљених већ и других запослених ангажованих по разним основама. Затекли смо тешку ситуацију, али имамо добру вољу и жељу да пре свега испоштујемо обавезу коју смо преузели приликом последње посете Министарству одбране у Београду, јер од тога зависи низ нових послова који нас чекају у овој години – истиче генерални директор Фапа проф. др. Милутин Живковић.

Стручна спрема запослених је шаренолика – од дипломираних инжењера до радника из непосредне производње, пре свега обраде материјала. Према речима генералног директора, Милутина Живковића, Фапу су потребни млади, стручни људи, конкретно у производњи и зато је неопходно да искористе прилику коју им нуди локална самоуправа кроз плаћање школовања у одељењу машинског инжињерства из Трстеника.
Крајем децембра, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић обишао је „ФАП корпорација“ а.д у Прибоју, где је присуствовао потписивању уговора за израду теретних аутомобила за транспорт даљински пилотираних ваздухоплова и израду борбених оклопних возила за потребе Војске Србије. Потписана су 4 уговора вредности 370 милиона динара а том приликом, Вучевић је најавио и нови посао за Фап у вредности од 2 милијарде динара.

– Све је могуће, под једним условом – да ФАП поштује рокове – поручио је тада министар одбране Милош Вучевић.

РИНА


15.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO