Drama na ulicama Novog Pazara: Mladić bežao od policije pa udarao u parkirane automobile, tokom filmske potere iz vozila izbacio nož     ·     Srbin sa međunarnodne poternice Interpola uhapšen na crnogorskoj granici: Osumnjičen za trgovinu drogom, određuje mu se ekstradicionog pritvor     ·     Dečak (5) se ugušio čepom od soka u hraniteljskoj porodici: Horor kod Kučeva     ·     Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Vučić avionom Er Srbije stigao u Mostar: Započeo dvodnevnu posetu BiH     ·     Muškarac (67) namamio devojku (19), pa je uz pretnju nožem satima silovao     ·     Lučanski većnici usvojili izveštaje o radu javnih preduzeća i ustanova     ·     Prvi čovek RHMZ otkriva: Sve spremno za ovu protivgradnu sezonu, 13 radarskih centara dežura dan i noć     ·     Učenik (13) ubo drugara u glavu u školskom dvorištu: Užas u Beču     ·     Ovako se voli svoj grad, bravo ljudi: Preko hiljadu volontera u Svilajncu čistili divlje deponije na čak 50 lokacija (FOTO)     ·     Sprečene tempirane bombe na ulicama Prijepolje i Priboja: Zaustavljeni mrtvi pijani vozači, odmah privedeni na trežnjenje     ·     Biciklistu udario kombi, poginuo na licu mesta     ·    


Autor: RINA.rs


Скоро хиљаду људи окупило се у Кремнима: Први сусрети села одржани у овој години, за оживљавање и развој пољопривреде у Ужицу уложено око 10 милиона динара


Ужице - Оживљавање села на територији града Ужица један је од примарних циљева у претходном, али у наредном периоду. У протекле две године око 10 милиона динара уложили су Министарство за бригу о селу и град Ужице кроз заједничке пројекте, реализоване са циљем да се ужичка села оживе и у њима унапреде садржаји неопходни за квалитетнији живот мештана. “Михољски сусрети села”, куповина сеоских кућа и набавка минибуса пројекти су реализовани током 2021. и 2022. године, а захваљујући изузетној сарадњи у овој години очекује се наставак започетих пројеката и релаизација нових. Први “Михољски сусрети села” одржани су у Кремнима уз учешће 23 села са 250 учесника и око 800 посетилаца.

“Потврда да је ова манифестација оправдала сва очекивања стигла је прошле године када је број учесника порастао на око 500, а посетилаца на више од 1 500 током других сусрета одржаних у Луновом селу. Посебан акценат дат је учешћу најмлађих становника, спровођењем ликовног и литерарног конкурса, а учешћем жена у ревијалном и излагачком делу даје се допринос њиховом економском оснаживању”, каже помоћница градоначелнице Ужица Мирјана Радивојчевић.

Једнако важан је и пројекат реализован током 2022. године, везано за набавку минибуса за потребе превоза сеоског становништва. Захваљујући средствима у износу од 5,5 милиона динара које је определило Министарство за бригу о селу и 1,4 милиона динара колико је износило учешће града набављен је минибус, који је у претходних неколико месеци коришћен за превоз деце из сеоских школа.

"Ученици основних школа из Равни, Волујца, Карана, Рибашевине, Луновог Села, Дрежника, Никојевића организовано су посетили Народни музеј Ужице и то ће у наредном периоду бити омогућено и осталим ученицима из свих сеоских школа. Поред музеја деца ће обилазити и остале установе културе и важне историјске и туристичке локалитете на подручју града Ужица. Поред тога овај минибус биће на располагању и свим осталим мештанима за организован превоз у складу са њиховим потребама”, нагласила је Радивојчевић.

Помоћница градоначелнице посебно истиче значај програма који се односи на куповину сеоских кућа уз напомену да су у протекле две године средства за ову намену добиле две породице из Ужица. Једна је кућу купила у Стапарима, а друга у Каменици.

РИНА


16.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO