Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Само смо спасавали живу главу, неки су напоље излетели и голи и боси: Очајни мештани прибојског насеља Луке два дана након катастрофе сабирају штету, Лим је уништио оно што су кућили годинама (ФОТО)(ВИДЕО)


Прибој - Два дана након катастрофалних поплава које су погодиле Прибој, мештани из насеља Луке још увек сабирају штету и покушавају да спасу, оно што се спасити да. На највећем удару набујалог Лима нашле су се две ламеле у којима живи 15 породица. Вода је ушла у све куће скоро метар, а они су једва стигли да се у тим раним јутарњим сатима брзо обуку и излете напоље спасавајући живу главу.

"Људи су овде остали без свега што су кућили годинама. Намештај, гардероба, апарати све је уништено. Лим је тако брзо надолазио да нисмо стигли ништа да понесемо са собом. Ово је туга, јер већ трећи пут кућимо исту кућу од наших средстава, мада је ово сад најгора ситуација која нас је погодила", изјавио је за РИНУ Милета Јањушевић из прибојског насеља Луке.

Ноћ кад им је Лим поплавио домове ови Прибојци памтиће док су живи. Нико од њих се још увек није вратио у своје домове, испумпавају воду колико могу и питају се шта даље. Од локалне самоуправе добили су обећање да бити урађена јача обалоутврда, како се овакав црни сценарио више никад не би поновио.

"Срахота једна шта ми се под старе дане десило. Ноге су ми се одузеле ту ноћ од страха и панике, још увек се нисам опоравила. Синови су ми помогли колико су могли да нешто изнесемо и спасимо, али узалуд. Вода је потопила и унутра је све уништено. Не знамо ни куд ћемо, ни шта ћемо", рекла је Нермина Чалаковић.

Из поплава ту ноћ ватрогасци су уз помоћ чамца евакуисали чак и бебу стару само четири месеца. Водостај реке Лим тренутно стагнира, али Прибојци из насеља Луке још увек са великим страхом гледају у небо.

"Само сам стигао да обујем чизме и излетим напоље. Стан сам читав реновирао, од пода до плафона што се каже и налети бујица и све однесе. Око пола 5 смо излетели, а већ пола сата касније све је било поплављено. Туга и немоћ су огромни у овом тренутку", додао је Јасмин Суљевић.

РИНА


21.01.2023.Fotografije


Videox
  Prijava na RINAPRO