Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Италијани послали хеликоптер у село Грабовица само да би он рекламирао њихове шпагете: Ово је чувени српски диригент Симфонисјког оркестра и његова родна кућа која је данас пуна туриста (ФОТО)


Горњи Милановац - Када је купио од своје стрине кућу у селу Грабовица надомак Горњег Милановца желећи да се бави сеоским туризмом Иван Ивановић ни у сну није могао слутити какво богато наслеђе уз њу добија, јер је управо из те куће поникао и каријеру започео Mиливоје Ивановић, чувено име у свету класичне музике.


- Када је се моја рођака преселила у Београд, није имала више потребу за овом кућом јер ју је подсећало на неке лоше успомене. Ја са преузео на себе да купим цело имање и да га обновим - прича Иван за агенцију РИНА.

Иако се о Миливоју сада мало зна, за живота је био веома познат. Из родног села отишао је на студије виолине у Београд, а касније је и дипломирао је на Музичкој академији.

- Мој стриц је постао професор и у то време писао је ноте намењене за децу и био једини у читавој Југославији, где је имао и своју издавачку кућу. Касније је постао диригент Симфонијског оркестра Радио Београда као и професор Музичке школе у Земуну, додаје Иван.

Као истакнути уметник он је славу своје родне Грабовице проносио не само у Југославији већ и читавом свету. Његов божанствени глас се надалеко чуо па су га ангажовали како би рекламирао чувене италијанске шпагете.

- Он је дириговао у Миланској скали и једне прилике тражили су да он лично рекламира те шпагете и послали су хеликоптер по њега овде у Грабовицу, како би само на неколико сати отишао у Италију, рекао пар речи за тај производ и вратили га назад - додао је Ивановић.

Посебан кутак куће, посвећен је његовом лику и делу, успесима који као магнет више од једне деценије привлаче туристе у кућу овог славног певача.

- Ми то нисмо схватили да, колики је он великан био, јер су се овде код нас углавном слушала хармоника и играло коло, док једног дана није умро. Касније смо спознали сву његову величину и које је он неслућене висине досегао - закључује Иван.

РИНА


23.01.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO