Bošnjaci davali svoja imanja džabe da se put proširi za komšije Srbe: Divan primer sloge u selu Osoje kod Prijepolja, po direktnom nalogu predsednika Vučića asfaltira se put (FOTO)     ·     Pronađeno telo podoficira Vojske Srbije koji je tokom vežbe upao u vodu     ·     Bukte požari širom Srbije: Vatrogasci se uhvatili u koštac sa plamenom izazvanim na otvorenom prostoru     ·     Teška saobraćajna nesreća u Svilajncu: Izgubio kontrolu nad vozilom pa sleteo sa puta     ·     Svetlana Dragijević majka ubice male Danke odbila da svedoči     ·     Vatreni obračun u Kolašinu: Zapaljen skupoceni audi, osumnjičeni za ovo delo prilikom hapšenja napao policajce     ·     Ekološka bomba kod Topole se konačno sanira: Nesanitarna deponija Torovi svaki čas gori, uzrok je nepažnja pojedinica koji tragaju za sekundarnim sirovinama     ·     Pune ruke posla za Hitnu pomoć tokom vremenskog rolerkostera: Najviše se javljali bolesnici koje pate od visokog pritiska i astmatičari     ·     Sinoć napadnut mladić na Autokomandi u Beogradu     ·     Lazoviću i Katniću određen pritvor     ·     Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara     ·     U Srbiji još danas toplo, od sutra osetno hladnije     ·    


Autor: RINA.rs


Мештани одсечени од света, река Тисовица однела шест мостова: Ванредна ситуација на снази у селима Нове Вароши, током ноћи пало и 20 центиметара новог снега (ФОТО)


Нова Варош - Поплавни талас се повукао, а осим у Пријепољу и Прибоју праву пустош иза себе оставио је у неколико села у околини Нове Вароши. Најкритичније је у Тисовици, где је набујала река однела мостове преко истоимене реке и мешане оставила одсечене од света.

- Не можемо нигде. Деца нису могла да оду у школу, а од света је одсечено око тридесетак кућа. Ово је већ дугогодишњи проблем, јер Тисовица кад набуја однесе те цеви коју су посављене у реку у служе као мост. Ми смо потпуно немоћи", кажу за РИНУ мештани Тисовице.

Пред налетом бујичних поплава на реци Тисовици, која сваке године задаје велике муке, уништено је шест мостова. Председник општине, Радосав Васиљевић, истакао је да на све начине покушавају да помогну угроженим мештанима. Ради се на санацији порушених мостова како би у наредна два дана били поправљени, а мештани добили најкраћу везу. Они сада имају алтернативне, заобилазне правце које могу да користе али је на тај начин пут до школе или града вишеструко дужи.

- Свим кућама излазимо у сусред, када су хитни случајеви, где људи позову. Морамо знати да не може се преко ноћи санирати све што је ово невреме изазвало. Ми ћемо са нашим екипама све вратити у пређашње стање у најкраћем временском периоду. Мештани Тисовице нису једини који су услед налета бујичних поплава угрожени. Мештани села Машовићи такође изгубили су везу са центром општине. Реке у овом пероду дивљају и много штете наносе на путној инфраструтури, рекао је Васиљевић.


Још 20 центиметара новог снега пало и на Злаибору

Сва села у нововарошкој општини од јутрос су се осванула су под дебелим снежним покривачем. Иако се снег који је недавно пао, још увек се није отопио, сада је пало још додатних 20 центиметара, па на појединим планинским превојима има снега и преко пола метра.

- Ми смо агнажовали све наше службе како би на територији града, али и на сеоском подручју функционисало несметано. Град се чисти свакодневно, док се у удаљеним селима чисти по приоритетима и уколико овако настави да пада мораћемо све наше екипе које су у приправности да укључимо, али и да делимо раонике како би мештани чистили некатегорисане путеве - каже Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош за агенцију РИНА.

Током ноћи на Златибору и преко Кадињаче је пало око 20 цениметара снега. Нове снежне падавине нису проузроковале веће проблеме у саобраћају.

- Успевамо да све путне правце држимо проходним. Ангажовали смо више од 20 возила који свакодневном чисте путеве првог и другог реда и за сада нема застоја у саобраћају. Највише снега пало је на превоју Дебело Брдо који спаја Бајину Башту и Ваљево, где је пало нешто више од 15 центиметара, али је мокар снег који се брзо топи и нема застоја - казао је Ален Мушановић из Путева Ужице.

Он апелује да они који се упуте ка западу земље, не крећу без адекватне зимске опреме, која у овим данима могла би бити спасоносна.

РИНА


24.01.2023.



Fotografije



x
  Prijava na RINAPRO