Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Borba sa smećem na reci Lim i dalje traje, niko ne odustaje dok prljavi neprijatelj ne završi na deponiji: Svakdonevno se sa lančanice uklanja oko 500 kubika otpada (FOTO)


Priboj - Dvadeset dana traje borba sa smećem na Potpećkom jezeru, a niko ne odustaje dok reka Lim ponovo u potpunosti ne dobije svoju zelenu boju. Na teren je upućena i teška mehanizacija, a sve u cilju da se vodena površina što pre oslobodi od stotina kubika pluta plutajućeg otpada.

"Čamcima se guralo smeće prema obali gde veliki bageri vade i guraju u kipere, kamione i to sve odvlače na pretovarnu stanicu na Bistrici, gde se kasnije pretovara u velike šlepere i vozi se za regionalnu deponiju Duboko kod Užica. Dnevno izbacujemo između 20 i 25 kamiona što dođe oko 400, 500 kubika smeća. Nadamo se da ćemo uspeti sve da izvučemo uzvodno iz uvala i džepova i imamo tu još nekih par hiljada kubika", rekao je za RINU Siniša Laković EU "Jastreb" Priboj.

Čišćenje Potpećkog jezera odvija se u okviru udružene akcije Elektroprivrede, Srbijavoda i opštine Priboj, uz koorodinaciju Ministarstva zaštite životne sredine. Potpuno uklanjanje smeća sa lančanice na Potpećkom jezeru, biće završeno za tri do četiri dana.

Na lančanici su manje količine pristiglog otpada sa gornjeg toka Lima sve, sve od njegovog izvorišta u Plavskom jezeru. Zbog manjih padavina poslednjih dana pristižu i manje količine smeća, a zajednička akcija na čišćenju jezera daje rezultate, a svakodnevno se radi već dvadesetak dana.

Lančanica sada funkcioniše dobro, postavljena je na oko tri kilometra uzvodno na jezeru kod hidroelektrane Potpeć, smeća sada nema na jezeru kod novoizgrađenog Ribarskog naselja, ali ni na samoj brani ove hidrocentrale.

 

 


01.02.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO