Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Strana ulaganja u građevinarstvo dostigla milijardu evra: Od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini


U 2022. godini Srbija je imala 4,4 mlrd EUR stranih direktnih investicija. Godišnjim povećanjem za 13,6% u odnosu na do tada rekordnu 2021. postignut je novi "šampion" u prilivu prekograničnog kapitala. Podaci Narodne banke Srbije o tome još su preliminarni. Za sada su precizni oni za prva tri kvartala koji pokazuju da je u tom periodu kod nas uloženo oko 3 mlrd EUR. Najveće ulaganje bilo je u prerađivačku industriju, ukupno 1,3 mlrd EUR, a u okviru ove grupe najviše, i to 443 miliona, u proizvodnju gume i plastike. Slede investicije u proizvodnju motornih vozila od gotovo 300 mil EUR, proizvodnju osnovnih metala 123 miliona, prehrambenu industriju od 116 miliona.
 
U prva tri lanjska kvartala u sektor građevinarstva uloženo je milijardu evra, a u paket s njima valja dodati i poslove s nekretninama u vrednosti od 226 miliona. Velika su bila i ulaganja u trgovinu od oko 300 mil EUR evra. Posmatrano po zemljama iz kojih kapital dolazi nema iznenađenja. I tu se očitava da je Evropska unija naš glavni privredni partner, jer su tamošnji investitori uložili 1,6 mlrd EUR. Ulagači iz ostalih evropskih zemalja investirali su 608 milijardi. Najviše iz Velike Britanije, 260 mil EUR, Švajcarske 162 miliona i Ruske Federacije 57 miliona. Kina je i dalje veliki ulagač s milijardu evra, a Japan sa oko 200 miliona. Iz SAD je stiglo 95 mil EUR.
 
Iz NBS navode da Srbija od 2016. godine beleži kontinuirani rast priliva SDI. Ovaj trend rasta privremeno je usporen tokom 2020. kao posledica prvog potresa od pojave pandemije virusa korona, ali je ponovo tokom 2021. priliv SDI zabeležio rekordan iznos u tom momentu od 3,9 mlrd EUR, tako da je u prethodne tri godine ostvaren ukupan priliv od 11,3 milijarde. Pored toga, neto priliv SDI od 2015. u potpunosti je pokrivao tekući deficit platnog bilansa, doprinoseći dugoročnoj održivosti eksterne pozicije Republike Srbije, piše Politika.
 
Navode da je oko 60% ukupnih SDI bilo usmereno u razmenljive sektore, najvećim delom u prerađivačku industriju (43,5%), ali i u građevinarstvo (33,3%) i trgovinu (10%).
 
- Priliv SDI ostao je stabilan uprkos zaoštravanju geopolitičkih tenzija i globalne ekonomske krize. Nakon privremenog usporavanja koje je registrovano tokom marta i aprila 2022. godine, od maja je primetan potpuni oporavak i vraćanje na trend pre izbijanja sukoba u Ukrajini i dostizanje novog rekorda po prilivu SDI. Najznačajniji faktor koji utiče na visoke prilive SDI pre svega je postignuta i očuvana makroekonomska stabilnost uprkos neizvesnostima iz međunarodnog okruženja. Povoljna poslovna klima, kvalifikovana radna snaga, uspostavljeni sporazumi o slobodnoj trgovini s mnogim zemljama, kao i nastavak investiranja u razvoj infrastrukture, dodatno su doprineli kontinuiranom prilivu SDI - navode iz NBS.

02.02.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO