Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


U Čačku održana konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”


U Startap centru u Čačku održana je treća konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”. Skup pod nazivom ,, Efikasni tokovi upravljanja otpadom: Saradnja javnog i privatnog sektora – Ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama organizovala je ambasada Švedske uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade u Srbiji Danske, Finske i Norveške .

Cilj je podizanje svesti ključnih lokalnih partnera o važnosti zelene tranzicije, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj oblasti. Otvarajući konferenciju ambasadorka Švedske je rekla da je Srbija u velikoj meri postavila okvir za reformu sistema upravljanja otpadom, kroz usvajanje Nacionalne politike upravljanja otpadom i akcionog plana.

Poslednjih godina kroz saradnju i finansiranje od strane EU, Švedske i Srbije, nekoliko regiona uspostavilo je infrastrukturu za reciklažu otpada.

"Ideja svih ovih događaja jeste da donesemo nordijske prakse i standarde i naravno ujedinimo ih i sa evropskim standardom i praksama i donesemo ih ovde u Srbiju. Jedna od najvažnijih karakteristika naše prakse jeste saradnj a između države i lokalnih samouprava i sa druge stzrane privatnog sektora. Upravo zato sarađujemo sa Nordijskom poslovnom alijansom i švedskim kompanijama koje posluju ovde u okviru Srbije Ikeom i Tetrapakom“, rekla je ambasadorka Švedske.

Sve veći javni i privatni angažman u upravljanju otpadom doprinosi jačanju cirkularne ekonomije i zelene agende u srbiji , rečeno je na konferenciji.

Nakon Čačka sutra će domaćin konferencije biti Niš, potvrdio je ambasador Finske u Srbiji.

"Ideja je da zaokružimo teme koje si tiču cirkularne ekonomije , zelene tranzicije digitalizacije. Želimo na ovaj način kroz saradnju Srbije i nordijskih zemalja uspostavimo partnerstvo koje će nadamo se dugo trajati", kazao je ambasador Finske.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Udruženja Zelena budućnost naše Srbije. Kažu da su im korisne informacije koje su čuli jer će im omogućiti da kod evropskih fondova apliciraju za učestvovanje u projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Konferencija je prilika da kroz primere dobre prakse iz nordijskih zemalja ukažemo na to koliko je važan odziv i učešće javnosti u ovoj oblasti,rekao je između ostalog gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Učesnici konferencije su razmenili iskustva o inovativnim rešenjima i korporativnoj odgovornosti kada je reč o smanjenju otpada, njegovoj ponovnoj upotrebu i reciklaži. Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i poslovanja.


02.02.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO