Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


U Čačku održana konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”


U Startap centru u Čačku održana je treća konferencija u okviru inicijative „Nordijski zeleni projekat – Održiva rešenja za Srbiju”. Skup pod nazivom ,, Efikasni tokovi upravljanja otpadom: Saradnja javnog i privatnog sektora – Ulaganja i iskustva u Srbiji i nordijskim zemljama organizovala je ambasada Švedske uz pokroviteljstvo i podršku preostale tri nordijske ambasade u Srbiji Danske, Finske i Norveške .

Cilj je podizanje svesti ključnih lokalnih partnera o važnosti zelene tranzicije, kao i prenošenje nordijskih iskustava i znanja u ovoj oblasti. Otvarajući konferenciju ambasadorka Švedske je rekla da je Srbija u velikoj meri postavila okvir za reformu sistema upravljanja otpadom, kroz usvajanje Nacionalne politike upravljanja otpadom i akcionog plana.

Poslednjih godina kroz saradnju i finansiranje od strane EU, Švedske i Srbije, nekoliko regiona uspostavilo je infrastrukturu za reciklažu otpada.

"Ideja svih ovih događaja jeste da donesemo nordijske prakse i standarde i naravno ujedinimo ih i sa evropskim standardom i praksama i donesemo ih ovde u Srbiju. Jedna od najvažnijih karakteristika naše prakse jeste saradnj a između države i lokalnih samouprava i sa druge stzrane privatnog sektora. Upravo zato sarađujemo sa Nordijskom poslovnom alijansom i švedskim kompanijama koje posluju ovde u okviru Srbije Ikeom i Tetrapakom“, rekla je ambasadorka Švedske.

Sve veći javni i privatni angažman u upravljanju otpadom doprinosi jačanju cirkularne ekonomije i zelene agende u srbiji , rečeno je na konferenciji.

Nakon Čačka sutra će domaćin konferencije biti Niš, potvrdio je ambasador Finske u Srbiji.

"Ideja je da zaokružimo teme koje si tiču cirkularne ekonomije , zelene tranzicije digitalizacije. Želimo na ovaj način kroz saradnju Srbije i nordijskih zemalja uspostavimo partnerstvo koje će nadamo se dugo trajati", kazao je ambasador Finske.

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Udruženja Zelena budućnost naše Srbije. Kažu da su im korisne informacije koje su čuli jer će im omogućiti da kod evropskih fondova apliciraju za učestvovanje u projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Konferencija je prilika da kroz primere dobre prakse iz nordijskih zemalja ukažemo na to koliko je važan odziv i učešće javnosti u ovoj oblasti,rekao je između ostalog gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Učesnici konferencije su razmenili iskustva o inovativnim rešenjima i korporativnoj odgovornosti kada je reč o smanjenju otpada, njegovoj ponovnoj upotrebu i reciklaži. Zelena tranzicija je odlična prilika za nove investicije, otvaranje novih radnih mesta i jačanje lokalnog tržišta i poslovanja.


02.02.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO