Žena i ja smo odmah istrčali napolje, tamo su bile i komšije: Zatresao se Čačak, zemljotres pogodio grad na Moravi     ·     Ono što je lepo to je i skupo: Ako želite da vreme provedete na Tari, ponesite pune novčanike, od ponedeljka kreće naplata vozačima koji dolaze u Nacionalni park     ·     Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite i čudotvorne vode u Ovčar Banji, smeštana na sat ipo od Beograda u prelepom delu Srbije (FOTO)     ·     Čačak i region se pokrenuli, u rekordom roku skupljen novac za Jovana: Najlepša vest stiže iz grada na Moravi, samohranom ocu heroju sada će biti bar malo lakše (FOTO)     ·     Na zahtev opozicije izbori se održavaju 2. juna     ·     Vatra mu odnela krov nad glavom, a bolest prikovala za krevet: Teška sudbina Milomira kida srce, živi u preteškim uslovima i potrebna je pomoć dobrih ljudi     ·     Eksplozija kod Zvečana, niko nije povredjen: Policija na licu mesta     ·     Vraćali se s planinarenja, pa autom sleteli u provaliju kod Splita     ·     Dan visokih zvanica sutra na vežbi Vojske Srbije "Vihor 2024“ na "Pešteru"     ·     Odmah zatvor: Mladić iz Rožaja osuđen na 15 dana robije, odbio da se podvrgne testiranju na drogu dok je upravljalo vozilom     ·     Sneg pade na behar, na voće: Vremenske (ne)prilike zadale nove glavobolje poljoprivrednicima, težak sneg mogao bi da slomi grane i uništi plodove (FOTO)     ·     Od 1. maja gas jeftiniji za industrijske potrošače za oko 15 odsto     ·    


Autor: RINA.rs


Veličanstveni prizori koji ostavljaju bez daha: Čačani overili i Karipsko more, hrabri ronioci iz Srbije istražuju podvodne lepote širom sveta (FOTO)(VIDEO)


Čačak / Meksiko - Jednom ronilac - uvek ronilac.  Ko jednom upozna lepote podvodnog sveta, nikad ne odustaje za novim istraživanjima, jer svako more sa sobom nosi nešto novo.  To je na svom ličnom prmeru pokazao i ronilac Ronilačkog spasilačkog kluba Borac, Bojan Drašković iz Čačka, kog je posao odveo u Meksiko ali nije odoleo a da ne zaroni i upozna nepredvidivost i svu veličanstvenost Karipskog mora.

"Ronjenje na teritoriji Meksika se razlikuje po temperaturi vode, koja je oko 30 stepeni. Podvodni svet je zaista fascinantan, izuzetno bogat. Ostaje žal, jer nisam imao sreće da sretnem bik ajkule, ali eto razloga da se Meksiko ponovo poseti", rekao je Bojan za RINU.

Dodaje da je najveći utisak na njega ostavio trud koji Meksikanci ulažu kako bi očuvali more i život u njemu. Kako kaže, svi su zaista posvećeni da i pored velikog broja ronioca morski svet ostane netaknut.

"Pravo podvodno bogatastvo nalazi se na oko jedan sat plovidbe od same obale. Spomenici se nalaze na oko 10 metara dubine. Postavljeni su na peščanoj povrsini, a zapravo se deo projekta nastanjenja korala i drugih životinjskih vrsta i sami su deo prirodnog koralnog grebena", rekao je Bojan.

Ronilačko spasilački klub "Borac" ima oko 20 aktivnih članova, jednog instruktura i dva asistenta za sada. Ovi hrabri momci osim istraživanja podvodnih dubina širom sveta, uvek su tu da pomognu svojim sugrađanima u svakoj nevolji. Težu stranu posla za ove sportiste predstavljaju situacije kad ih angažuju kako bi pronašli osobe koje su u vodi nastradale. Iako nikome u tim trenucima nije lako i tada su na visini zadatka i zato kapa dole za ove Čačane.

 


04.02.2023.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO