Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·     Uhapšen na Gradini sa 27,5 kilograma marihuane     ·     MUP uputio važan apel svim vozačima     ·     Stiže rampa za oca heroja koji sina invalida nosi na rukama: Novac za Jovana iz Čačka skupljen u rekordnom roku, pokrenuo se čitav grad ali i region (FOTO)     ·     Zakucao se u kamion: Teška saobraćajna nezgoda kod Topole, sudar putničkog i teretnog vozila     ·     Začuli eksploziju pa onda vatrogasne sirene: Prve slike sa mesta požara u centru Čačka, policija ispituje ceo sluačaj i vrši uvidjaj (FOTO)(VIDEO)     ·     Deda prebio maloletnu unuku u Beogradu: Naneo joj teške telesne povrede, preti mu 10 godina robije     ·     Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente     ·    


Autor: RINA.rs


Proveravamo svako dete koje ima povišenu temperaturi ili crvenilo oko očiju: Epidemija malih boginja u Moravičkom okrugu pod kontrolom (VIDEO)


Čačak - Morbile ili male boginje kako su poznatije u narodu bolest je koja se se najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a nakon nekoliko dana i pojave ospi. Poslednja epidemija Srbiju je zahvatila 2017. i 2018. godine, a na meti boginja su najčešće nevakcinisani. Na teritoriji Moravičkog okruga za sada nema potvrđenih slučaja.
 
„Možemo reći da je situacija u Moravičkom okrugu pod kontrolom i za sada aktivno tražimo i proveravamo decu koja imaju neke simptome koji bi mogli da podsećaju na morbile, rubeole ili parotitis ili bilo kakvu drugu ospu. Gledamo da ispratimo, prekontrolišemo i da odbacimo slučaj ukoliko postoji neka sumnja na male boginje. Za sada nemamo ni jedan slučaj, nemamo već godinama dijagnostikovanih slučaja, imali smo neke za koje smo sumnjali, ali se za to ispostavilo da je neko drugo oboljenje”, rekao je za ageniciju RINA, Aksentije Tošić direktor ZZJZ Čačak.
 
U Moravičkom okrugu poseban akcenat stavljen je na imunizaciju protiv morbila i prema rečima struke, odziv je i više nego dobar. 
 
„Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju gledamo da taj obuhvat dostigne maksimum, da pokušamo ono što preporučuje Svetska zdravstvena organizacija da 95 odsto dece bude vakcinisano i na taj način ćemo sprečiti da uglavnom ta mlađa populacija koja se okuplja i koja je u najvećem riziku da oboli, odnosno da prenese dalje, da tu kariku presečemo, da mala deca obole i prenesu nekom starijem u kući, jer u svakom životnom dobu postoje osobe čiji je imunitet oslabio ili nisu vakcinisane ili su vakcinisane nekada davno, tako da uvek postoji mogućnost da neko u porodici oboli, a bolest je nažalost takva da pored toga što može da ostavi neke posledice, može i tragično da se završi”, rekao je Tošić.

08.02.2023.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO