Srbija postaje turistička atrakcija, za nepuna dva meseca zabeležen rast broja stranih gostiju: Vučić na otvaranju 45. Međunardnog saja turizma u Beogradu (FOTO)     ·     Niko iz Čačka nije otišao gladan i žedan, al je apsolutna laž da su parama iz budžeta plaćane privatne proslave: Prvi čovek Čačka oštro demantovao navode o potrošenom novcu na iće i piće     ·     Odjednom se sručilo sa neba: Jak grad pogodio ivanjička sela, obelela dvorišta i livade     ·     Karate kid Jana sa 200 medalja: Desetogodišnja devojčica iz Kragujevca srpsko je čudo u teškoj borilačkoj veštini, sa zlatom u rukama popela se na svetski tron (FOTO)     ·     Nasred puta zasađen beli bor, vozači prolaze u čudu: Hit slika iz sela Zaovine na Tari, domišljati meštani postavili neobičnu "dekoraciju" (FOTO)     ·     Cveta privreda u Lučanima: Izvoz proizvoda u vrednosti od 89 a uvoz 48 miliona evra, najviše se izvozilo sveže i zamrznuto voće     ·     Pet beba iz Šumadije obolelo od velikog kašlja     ·     Nikako da se dozovu pameti, paljenjem niskog rastinja dovode i svoj život u opasnost: Preko 60 požara Čačani izazvali na otvorenom     ·     Dete preminulo u Puli, utvrđuju se sve okolnosti tragedije     ·     Cene energenata neće rasti     ·     Dovezao pun kamion smeća i istovario gde ne treba: Bahati pojedinac zgrozio Ivanjičane, na teritoriji ove opštine sve više divljih deponija     ·     Muke po poljoprivredniku: Zbog ovog se voćari i povrtari u Zapadnoj Srbiji obraćaju advokatima, razgraničavanje imanja ali i davanje zemlje u zakup najčešći problemi     ·    


Autor: RINA.rs


Nemaju vode i hrane pa se ne kreću mnogo, ali nisi padali u duboki san: Ako se pitaju mečke sa planine Tare zime u Srbiji nije ni bilo, retko koja jedinka bila je u hibernaciji


Bajina Bašta - Vest da medvedi u zoološkom vrtu na Sretenje nisu videli svoju senku obradovala je mnoge, jer to nagoveštava brzi kraj zime i skori početak proleća.  Međutim, ako se bilo šta pitaju mečke na planini Tari koja je njihovo najveće priordno stanište u Srbiji, onda zime nije ni bilo.  Zbog neobično visokih temperatura i nedostatka snega većina njih nije ni padala u hibernaciju, ali ipak kretanje im je bilo smanjeno.

- Oni su skoro čitavu zimu bili aktivni. Imaju malo hrane i vode stoga se slabije kreću kako bi sačuvali energiju. Kolega koji je sada u penziji često je govorio da medved ima samo dve brige u životu - kako nahraniti svoje veliko telo i kako kasnije to velikotelo sakriti. Iako nisu bili u zimskom snu u potrazi za hranom medvedi se nisu spuštali u naseljena mesta, niti pravili veću štetu, izjavio je za RINU Ranko Milanović iz NP Tara.

Prema dostupnim informacijama na Tari ima oko 60 jedinki mrkog medveda, a pojedini su markirani kako bi se pratili način njihovog života, ishrane i migracije.

- Teško je prezicno utvrditi njihovu brojnost jer snimci koje imamo sa hranilišta su mahom noćni, a medvedi nemaju šaru na leđima, poput na primer rakuna, tako da ne znate da li se radi o istoj ili različitoj jediniki. Ono što utiče na brojnost mrkih medveda na Tari svakako su ogromna netaknuta šumska prostranstva i skriveni kanjonski predeli gde mogu da žive neometano od strane čoveka - rekao je Branko Bezarević iz NP Tara.

Monotoring mrkih medveda na Tari u većem obimu odvija se od 2013. godine i trenutno je postavljeno 17 kamera, a na osnovu tih snimaka zaposleni u Nacionalnom parku dobili su preko potrebne podatke o njihovim navikama i načinu života na planini. Markirano je više od 10 jedinki, a neki od njih nose imena Aleksandar, Milica, Đuro...

Na Tari postoje tri aktivna hranilišta na koje se medvedima i drugim divljim vrstama iznose kukuruz i ostaci uginulih divljih životinja. Ove zime nisu primećeni tragovi medveda u snegu pa se pretpostavlja da je većina njih ipak u zimskom snu, a da su budni dobro skriveni.


Ipak, ako vas put navede na jednu od najlepših srpskih planina, vodite računa na table upozorenja i pratite putokaze jer vam u suprotnom u susret možda može došetati - mrki medved.


15.02.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO