Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Autor: RINA.rs


Lopatu uvek imam pored volana, ako zaveje izađem da pročistim: Miodrag vozi đake iz udaljenih ljubovijskih sela u školu, mladi vozač svoj autobus ne bi menjao ni za direktorsku fotelju (FOTO)


Ljubovija - Jake snežne padavine pogodile su i sela u okolini Lubovije, a beli prekrivač okovao je prilazne puteve. Ipak, đaci uprkos teškim uslovima ne kasne u školu i redovni su na nastavi i to zahvaljujući mladom vozaču autobusa Miodragu Jokiću, kog nijedna vremenska nepogoda ne odvaja od širokog volana. Najteže je upravo zimi, jer se formiraju metarski snežni smetovi. Mašine dođu i očiste, ali zbog jakog vetra kao da nisu ni prošle. Lanci su obavezni , ali i lopata.


- Neretke su situacije kada jednostavno veje i toliko napada snega da izađem iz autobusa i krenem lopatom. Žurim da stignem da svakog pokupim, jer ima dosta đaka koji i do autobuskog stajališta imaju dosta da prepešače, i još ako mene čekaju, mogu ozbiljno da nazebu, pa onda ubrzam lopatu i krećem, kaže Miodrag za RINU.


Kada je završio srednju školu, sada 33 godišnji Miodrag znao je da je nadomak ostvarenja svog životnog sna da jednog dana postane vozač autobusa. Ipak, kako tvrdi ,sedam punih godina strpljivo je čekao da zajezdi busom i svoj posao kako kaže, nikada ne bi menjao direktorskom foteljom ili kancelarijom.


"Osam punih godina prevozim đake na relaciji Gornje Košlje - Donja Orovica- LJubovija. U sedam sati krećem od kuće, sedam na autobus i krećem . Od Košalja do Orovice neophodno je nekih sat ipo vremena kako bi đaci od 5. do 8.razreda osnovne škole stigli u svoje učionice, kaže ovaj najpoznatiji vozač autobusa u ljubovijskom kraju i omiljen među đacima.


Nakon Orovice, Miodrag nastavlja relaciju ka LJuboviji i drugim linijama kako bi prevezao i ostalu decu do okolnih škola poput linija Čarapić – Vrhpolje i Proslop – LJubovija i u proseku svaki dan pređe oko 250 kilometara.


Nakon što decu vrati , Miodrag autobus parkira ispred kuće i nastavlja sa svojim obavezama, obzirom da se njegovo domaćinstvo ozbiljno bavi poljoprivredom. Gornje Košlje važi za jedno od najlepših sela Srbije, netaknuta priroda i pravo prirodno bogatstvo koje pruža ogromne mogućnosti. Prepoznatljivo je po najvećim proizvođačima mleka i najkvalitetnijem siru i kajmaku za koje se pročulo i van granica Srbije.


- U Bosni i Hercegovini kada prodaju beli mrs, da bi kupcima garantovali kvalitet kažu da je košljanski , mada onaj ko je jednom probao naš sir i kajmak, zna šta je kvalitet i kako da ga prepozna, kaže Jokić.
Tri generacije Jokića žive pod jednim krovom. Mijo je treća i ima ozbiljne planove da unapredi poljoprivrednu proizvodnju i odlučan u nameri da nastavi tradiciju svojih predaka, da pre svega ostane na svojoj dedovini i osavremeni proizvodnju pod otvorenim nebom.


„ Obrađujemo oko 20 hektara zemlje, za potrebe stoke jer nam je primarna proizvodnja mleka i prerada. Polovina ide otkupljivačima iz Bajine Bašte, polovina se preradi,a kupaca uvek ima. Za proizvodnju košljanskog mrsa su zaslužne zlatne ruke moje bake Nevene i majke Milice. Sve bi bilo lakše kada bi se otvorila neka mini mlekara ili hladnjača koja bi dala vetar u leđa poljoprivrednim proizvođačima ovog kraja koji ne štede na kvalitetu. Najbolji primer je organska malina koju proizvodimo na oko 40 ari. Kada bi bio siguran plasman svega što proizvedemo, konačno bi mogao da priuštim sebi traktor sa utovarivačem i uozbiljim proizvodnju u svojoj fabrici pod otvorenim nebom“, dodaje Mijo.


Ovaj mladi vozač autobusa sa višegodišnjim stažom vodi se , za današnje vreme, svojom parolom. Na pitanje kolika ti je plata, on odgovara:


- Nije plata sve u životu, plata mi je kao i ostalima u ovom poslu. Meni je bitno da radim ono što sam oduvek želeo, da budem vozač autobusa. Nikada se ne bih menjao ni za duplo veću platu u nekoj drugoj branši, a sa druge strane nikada ne bi napustio Gornje Košlje, to je jedino mesto gde želim da živim i pustim korenje“, dodaje 33-godišnji Miodrag Jokić.


28.02.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO