Ovo je dika i ponos čitavog Gornjeg Milanovca: Dobili zatvoren bazen pre mnogo većih srpskih gradova, uskoro svečano otvaranje     ·     Sutra besplatni preventivni pregledi u Domovima zdravlja širom Srbije     ·     Teška saobraćajna nesreća kod Tivta: Jedna osoba poginula     ·     Od ponedeljka kreću radovi na kolovozu od čačanske bolnice do semafora u Atenici     ·     Preminuo crnogorski biznismen Brano Mićunović     ·     Teško povređen mladić (19) u direktnom sudaru: Zadobio frakturu lobanje u smrskanom automobilu, hitno potrebne veće količine krvi za operacije u Beogradu     ·     Presretači, radari, video nadzor - vozači pamet u glavu, na alkohol ne pomišljajte dok vozite: Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Slabiji zemljotres kod Nikšića     ·     One uživaju u aprilskom snegu i prave ludorije: Najslađi snimak koji ćete danas videti, medvedice Maša i Ljubica sa Ozrena opet oduševile (VIDEO)     ·     Pojačana kontrola saobraćaja do 1. maja     ·     Od vile na Senjaku i suvog luksuza do beskućnika: Neverovatno potresna životna priča Zorana iz Čačka, izgubio milione i danas se hrani u Narodnoj kuhinji (FOTO)(VIDEO)     ·     Raspevano Dragačevo u trubačkoj prestonici     ·    


Autor: RINA.rs


Čuli smo jauke, a onda smo je ugledali: Mladi vatrogasci spasoci su ponos Užica, iz ruševina spasili veoma mladu devojku, ali i izvukli tela 24 mrtve osobe kako bi ih porodice dostojno sahranile (VIDEO)


Užice - Pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice iz Užica tokom godina svog rada videli su mnogo toga, jako stresne i teške situacije, ali apokalipsa koja ih je dočekala u Turskoj kad su otišli da pomognu u izvlačenju žrtava zemljotresa, još uvek im je pred očima. Pet vatrogasaca spasilaca iz Užica zajedno sa kolegama iz Beograda, Novog Sada, Bora, Valjeva, Niša i Kragujevca profesionalno su pristupili još jednom zadatku koji se našao pred njima i dali sve od sebe da spasu ljudske živote.

- To što smo pratili na društvenim mrežama i televiziji nije moglo da prenese ni delić prave situacije kakva je bila na terenu, pre svega u površini koja je zahvaćena zemljotresom, zatim u broju srušenih zgrada, broju ljudi na ulicama, broju hitnih službi koje smo sreli na terenu", rekao je za RINU Dejan Matović vatrogasac spasilac.

Hrabri užički vatrogasci spasioci iako veoma mladi odmah su bez razmišljanja odgovorili naređenu svojih starešina i krenuli put Turske. Iako je put bio dug i naporan želja da zatrpana lica, živa i zdrava, uz njihovu pomoć ugledaju svetlost dana bila je dovoljno jaka, pa su odmah po dolasku krenuli u potragu. Kao i uvek kada idu na intervencije ovi momci isključe emocije jer kako kažu u tim momentima iznad bilo kakvih osećanja stavljaju profesionalnost.

- Profesionalnost je uvek na prvom mestu bez obzira šta nas dočeka na licu mesta, kada postoje neke emocije i ako postoji neka doza zbunjenosti to ne pokazujemo na licu mesta, sve što ima zadržavamo za sebe i jednostavno trudimo se da ne odajemo utisak da nas je nešto iznenadilo", rekao je Nemanja Penezić.

Pored 24 mrtve osobe koje su pronašli radeći svoj posao u dalekoj Turskoj, hrabri užički junaci našli su i tri žive osobe, a najveća pobeda za njih bilo je kada iz su ruševina izvukli sedamnaestogodišnju devojku.

- Na svu sreću mi smo je prvo čuli kako je zajaukala, a zatim smo uspostavili i vizuelnu komunikaciju, pa smo pristupili akciji spasavanja”, rekao je Milan Dinčić.

Svi su funkcionisali kao jedna celina, zaboravili su i činove i godine, sve se svelo na znanje i iskustvo, na onog pored i onog iza tebe.

- Naš posao jeste pronalazak i izvlačenje mrtvih ljudi, ali sve smo to emotivno ostavljali po strani davajući sve od sebe da pronađemo žive. Verujte, pronaći živu osobu i osećanja koja su proizišla iz pronalaska žive osobe budite sigurni da su potisnuli sva negativna iskustva i osećanja”, rekao je vatrogasac spasilac Aleksandar Karadarević.

Dodaju da na svaku intervenciju u sklopu redovnog rada kreću sa željom da ona bude uspešna, sa namerom da daju sve od sebe. Iako nije lako sve ono što njihov poziv nosi sa sobom, jednoglasni su u tome da bi bez razmišljanja pomogli svima onima kojima je pomoć potrebna.

 


02.03.2023.



Fotografije


Video



x
  Prijava na RINAPRO