Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Od septembra u osnovnim školama kreće obrazovanje o zaštiti potrošača


Povodom Svetskog dana potrošača pomoćnica ministra unutrašnje i spoljne trgovine Višnja Rakić poručila je danas da se od septembra tekuće godine kreće sa obrazovanjem učenika osnovnih škola o zaštiti potrošača.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine uz pomoć Ministarstva prosvete organizovalo je edukativno-kreativno takmičenje za učenike osnovnih škola pod sloganom „Iako smo mladi, želimo da znamo“, u OŠ „Mihailo Petrović Alas“, u okviru kog su učenici iz osam Beogradskih škola imali priliku da savladaju osnove zaštite potrošača kroz učešće u kvizu i samostalnim inicijativama pravljenjem i uređenjem štandova.

„Još od 1983. godine 15. mart se obeležava kao Svetski dan potrošača. Ove godine smo osmislili da deca osnovnog obrazovanja pokažu šta znaju o zaštiti potrošača. Osam škola iz Beograda danas će se takmičiti u znanju, i to je uvod u priču o memorandumu između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstva prosvete“, rekla je za Tanjug Rakićeva.

Od septembra tekuće godine učenici će imati tu čas da se bave temom zaštita potrošača, rekla je Rakićeva, i tom prilikom naglasila da se od dece neće traćiti da uče zakone, već samo osnovna potrošačka prava.

Ona je istakla da će se prvo početi sa obrazovanjem nastavnika, a tek onda, kako kaže, oni će na osnovu nastavnog plana i programa obrazovati decu uzrasta osnovnog obrazovanja.

Profesorka OŠ „Mihailo Petrović Alas“ Miomirka Sajčić istakla je da je u našem sistemu prosvete „dobro to što se preduzetništvo provlači kroz predmete“.

„To znači da znanje koje su stekli učenici mogu da povežu sa svakom sferom života. Nama iz OŠ ‘Mihailo Petrović Alas’ je pripala čast da budemo domaćini. Naša škola je prvim u Srbiji krenula sa obrazovanjem iz oblasti preduzetništva. Starije kategorije učenika će se danas predstaviti sa svojim znanjem, a takođe će imati priliku da sami osmišljavaju izgled štandova koji će simulirati knjižaru, prodavnicu igračaka ili sportske opreme“, rekla je za Tanjug Sajčićeva.

On je istakla da će praksa pomoći učenicima da steknu nova iskustva, i podignu svest o važnosti znanja.

Osnovac Jug Penčić iz OŠ „Mihailo Petrović Alas“ sa Dorćola je sa svojim drugarima napravio štand na temu knjižara.

„Ja smatram da jedna dobra knjižara treba da bude unikatna i drugačija od ostalih. Knjige su znanje, a knjiga bilo kog formata nam pruža znanje koje je moć“, mišljenja je Penčić.

Konstantin Raičević iz OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Mirijeva rekao je da je uz pomoć svojih drugara organizovao štand na kome su izložili sportske rekvizite.


17.03.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO