Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Od septembra u osnovnim školama kreće obrazovanje o zaštiti potrošača


Povodom Svetskog dana potrošača pomoćnica ministra unutrašnje i spoljne trgovine Višnja Rakić poručila je danas da se od septembra tekuće godine kreće sa obrazovanjem učenika osnovnih škola o zaštiti potrošača.

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine uz pomoć Ministarstva prosvete organizovalo je edukativno-kreativno takmičenje za učenike osnovnih škola pod sloganom „Iako smo mladi, želimo da znamo“, u OŠ „Mihailo Petrović Alas“, u okviru kog su učenici iz osam Beogradskih škola imali priliku da savladaju osnove zaštite potrošača kroz učešće u kvizu i samostalnim inicijativama pravljenjem i uređenjem štandova.

„Još od 1983. godine 15. mart se obeležava kao Svetski dan potrošača. Ove godine smo osmislili da deca osnovnog obrazovanja pokažu šta znaju o zaštiti potrošača. Osam škola iz Beograda danas će se takmičiti u znanju, i to je uvod u priču o memorandumu između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstva prosvete“, rekla je za Tanjug Rakićeva.

Od septembra tekuće godine učenici će imati tu čas da se bave temom zaštita potrošača, rekla je Rakićeva, i tom prilikom naglasila da se od dece neće traćiti da uče zakone, već samo osnovna potrošačka prava.

Ona je istakla da će se prvo početi sa obrazovanjem nastavnika, a tek onda, kako kaže, oni će na osnovu nastavnog plana i programa obrazovati decu uzrasta osnovnog obrazovanja.

Profesorka OŠ „Mihailo Petrović Alas“ Miomirka Sajčić istakla je da je u našem sistemu prosvete „dobro to što se preduzetništvo provlači kroz predmete“.

„To znači da znanje koje su stekli učenici mogu da povežu sa svakom sferom života. Nama iz OŠ ‘Mihailo Petrović Alas’ je pripala čast da budemo domaćini. Naša škola je prvim u Srbiji krenula sa obrazovanjem iz oblasti preduzetništva. Starije kategorije učenika će se danas predstaviti sa svojim znanjem, a takođe će imati priliku da sami osmišljavaju izgled štandova koji će simulirati knjižaru, prodavnicu igračaka ili sportske opreme“, rekla je za Tanjug Sajčićeva.

On je istakla da će praksa pomoći učenicima da steknu nova iskustva, i podignu svest o važnosti znanja.

Osnovac Jug Penčić iz OŠ „Mihailo Petrović Alas“ sa Dorćola je sa svojim drugarima napravio štand na temu knjižara.

„Ja smatram da jedna dobra knjižara treba da bude unikatna i drugačija od ostalih. Knjige su znanje, a knjiga bilo kog formata nam pruža znanje koje je moć“, mišljenja je Penčić.

Konstantin Raičević iz OŠ „Despot Stefan Lazarević“ iz Mirijeva rekao je da je uz pomoć svojih drugara organizovao štand na kome su izložili sportske rekvizite.


17.03.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO