Oduševljena sam izborom, sad znam gde ću za doček: Čačanke i Čačani u novu 2024. godinu ulaze sa Peđom Jovanovićem, 13 dana kasnije nastupa legenda - Goran Bregović     ·     Ivana se herojski bori sa dva kancera i ima da poruči samo jedno: Preventivni pregledi čuvaju zdravlje i živote, mobilni mamograf sada postavljen i ispred Doma zdravlja u Čačku     ·     Beograd je najposećenije mesto u Srbiji, a odmah zatim on: Mnogi kritikuju Zlatibor a skoro svi na njega i dalje idu, ova planina potpuno spremna za novu zimsku sezonu i obaranje rekorda (FOTO)     ·     Hvala svima: Novak je veći ćovek nego igrač     ·     Fond PIO upozorava penzionere na pokušaje prevara u vezi lažnih poziva za preuzimanje kartica     ·     Vatra progutala preko 100 kvadrata kuće: Sedmočlana porodice Spasić ostala bez krova nad glavom, od njijovog doma ostalo samo zgarište (FOTO)     ·     Veliki dan za Srbiju: Otvara se deonica autoputa do Koševa     ·     Muškarac leži glavom okrenut ka zemlji, dok mu policija stavlja lisice na ruke: Hapšenje naočigled brojnih prolaznika ispred kladionice u Novom Pazaru     ·     Jedno lice nastradalo u nesreći kod Knića, drugo teško povređeno: Ekipe kragujevačke Hitne pomoći tokom prethodna 24 sata imale pune ruke posla     ·     Snažan zemljotres pogodio Petrovac na Mlavi: Kuće se ozbiljno zatresle     ·     Trodnevna obuka za pripadnike jedinica civilne zaštite     ·     Dolijali kopači tunela u Podgorici: Uhapšena dvojica muškaraca zbog sumnje da su ukrali naočare u vrednosti skoro 47.000 evra - odrđeno im zadržavanje do 72 sata     ·    


Lepa vest stigla mališane iz Nove Varoši: Rekonstrujiše se vrtić nakon dugog niza godina


Nova Varoš – Kako bi se unapredili uslovi za boravak i kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje novovaroških mališana, uz podršku Evropske unije, nedavno je počela rekonstrukcija zgrade PU “Paša i Nataša.” Evropska unija je za radove obezbedila više od 179.000 evra preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije dok opština Nova Varoš učestvuje u projektu sa nešto više od 34.000 evra.

Nakon sprovedene javne nabavke, radovi su povereni firmi Građevinar iz Ivanjice a rok za njihov završetak je 90 dana. Reč je o najobimnijoj rekonstrukciji i najvećem ulaganju u objekat PU “Paša i Nataša” otkako je izgrađen , pre četrdesetak godina.

– Radovi obuhvataju zamenu spoljnih vrata i prozora, keramičkih pločica i električnih i vodovodnih instalacija, izgradnju protivpožarnog prilaza, renoviranje i opremanje kuhinje i vešeraja – ističe Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš

Prema rečima direktorke vrtića, Dane Gudurić, rekonstrukcija je bila neophodna – za ustanovu koja je značajno proširila obuhvat dece u poslednjih nekoliko godina, od izuzetne važnosti je da pruža vrhunski kvalitet predškolskog obrazovanja poštujući  propisane standarde a sve u korist najmlađih stanovnika novovaroške opštine. Uz podršku EU i lokalne samouprave, sada je to moguće.

– Trenutno imamo 283 upisane dece. Značajno smo povećali obuhvat– 2016. je bio 18.5 % na nivou grada, a ove godine je 66% dece od tri do pet i po godina, što sa obaveznim predškolskim programom je ukupno 73%. Samim tim povećao se i broj obroka u kuhinji. Oprema je bila stara i dotrajala. Ono što je značajno, uporedo sa rekonstrukcijom i kupovinom i nabavkom nove opreme, uvodi se i HACCP standard za bezbednost hrane – objašnjava Dana Gudurić, direktorka PU “Paša i Nataša”

Unapređenje i razvoj predškolskog obrazovanja je među prioritetima opštine Nova Varoš, koja pored ulaganja u infrastrukturu daje i značajnu  podršku u zapošljavanju vaspitačkog i medicinskog osoblja u vrtiću. Zato su rezultati vidljivi – s jedne strane, PU “Paša i Nataša” je među retkim u Zlatiborskom okrugu gde nema dece na čekanju a zahvaljujući lokalnoj samoupravi i među najjeftinijim.

–  Veliku zahvalnost dugujemo Evropskoj uniji kao i lokalnoj samoupravi  koja prepoznaje značaj predškolskog obrazovanja i daje podršku roditeljima u finansijskom smislu. Cena našeg vrtića je 3.920,00 dinara za prvo dete. Za drugo dete koje boravi u ustanovi roditelji imaju popust 20%, treće dete u porodici ima popust 50% a samohrani roditelji 30% – naglašava Dana Gudurić.

Projekat u Novoj Varoši je jedan od 32 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra. 


18.03.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO