Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Lepa vest stigla mališane iz Nove Varoši: Rekonstrujiše se vrtić nakon dugog niza godina


Nova Varoš – Kako bi se unapredili uslovi za boravak i kvalitetno predškolsko obrazovanje i vaspitanje novovaroških mališana, uz podršku Evropske unije, nedavno je počela rekonstrukcija zgrade PU “Paša i Nataša.” Evropska unija je za radove obezbedila više od 179.000 evra preko programa EU PRO Plus koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije dok opština Nova Varoš učestvuje u projektu sa nešto više od 34.000 evra.

Nakon sprovedene javne nabavke, radovi su povereni firmi Građevinar iz Ivanjice a rok za njihov završetak je 90 dana. Reč je o najobimnijoj rekonstrukciji i najvećem ulaganju u objekat PU “Paša i Nataša” otkako je izgrađen , pre četrdesetak godina.

– Radovi obuhvataju zamenu spoljnih vrata i prozora, keramičkih pločica i električnih i vodovodnih instalacija, izgradnju protivpožarnog prilaza, renoviranje i opremanje kuhinje i vešeraja – ističe Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš

Prema rečima direktorke vrtića, Dane Gudurić, rekonstrukcija je bila neophodna – za ustanovu koja je značajno proširila obuhvat dece u poslednjih nekoliko godina, od izuzetne važnosti je da pruža vrhunski kvalitet predškolskog obrazovanja poštujući  propisane standarde a sve u korist najmlađih stanovnika novovaroške opštine. Uz podršku EU i lokalne samouprave, sada je to moguće.

– Trenutno imamo 283 upisane dece. Značajno smo povećali obuhvat– 2016. je bio 18.5 % na nivou grada, a ove godine je 66% dece od tri do pet i po godina, što sa obaveznim predškolskim programom je ukupno 73%. Samim tim povećao se i broj obroka u kuhinji. Oprema je bila stara i dotrajala. Ono što je značajno, uporedo sa rekonstrukcijom i kupovinom i nabavkom nove opreme, uvodi se i HACCP standard za bezbednost hrane – objašnjava Dana Gudurić, direktorka PU “Paša i Nataša”

Unapređenje i razvoj predškolskog obrazovanja je među prioritetima opštine Nova Varoš, koja pored ulaganja u infrastrukturu daje i značajnu  podršku u zapošljavanju vaspitačkog i medicinskog osoblja u vrtiću. Zato su rezultati vidljivi – s jedne strane, PU “Paša i Nataša” je među retkim u Zlatiborskom okrugu gde nema dece na čekanju a zahvaljujući lokalnoj samoupravi i među najjeftinijim.

–  Veliku zahvalnost dugujemo Evropskoj uniji kao i lokalnoj samoupravi  koja prepoznaje značaj predškolskog obrazovanja i daje podršku roditeljima u finansijskom smislu. Cena našeg vrtića je 3.920,00 dinara za prvo dete. Za drugo dete koje boravi u ustanovi roditelji imaju popust 20%, treće dete u porodici ima popust 50% a samohrani roditelji 30% – naglašava Dana Gudurić.

Projekat u Novoj Varoši je jedan od 32 projekta lokalne infrastrukture u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije koje EU podržava preko EU PRO Plus programa sa više od pet miliona evra. 


18.03.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO