Njihov galop je nestvaran, a svaki košta kao suvo zlato: Dušan iz sela Brzan ima jedinstvenu farmu na Balkanu, na 10 hektara zemlje gaji jelene, srne i među njima jedan izuzetno redak primerak (FOTO)     ·     Ambasadori Frankofonih zemalja posetili Čačak i upoznali se sa programom „Čačanka rodna”     ·     Raspisani konkursi za programe od javnog interesa u omladinskom sektoru     ·     Čačanski srednjoškolci šampioni jugozapadne Srbije     ·     Mrtve i bolesne na ledjima nosio mesecima, a onda usledio hladan tuš: Bojan iz Užica je heroj kovid epidemije i umesto da ga zaposle dobio šut-kartu, sada sa bolesnim ocem živi od 10.000 dinara (FOTO)     ·     GIZ: Pomoć turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu od ukupno 350.000 evra     ·     Spasio je mnoge, a sada su pomogli njemu: Povređeni planinar i član Gorske službe spasavanja Srbije danas će biti otpušten iz albanske bolnice, Nikola će zauvek zapamtiti Prokletije     ·     Ponovo jezdi šinama najatraktivniji voz u Srbiji: Počela letnja sezona na Šarganskoj osmici i trajaće sve do 31. oktobra     ·     Tuga u Čačku, preminuo mladi fudbaler: Stefanu Laziću detinjstvo i blistavu karijeru prekinuo je tumor potkolenice     ·     Nema rudnike zlata, ali njen razvoj ipak u ekspanziji: Opština Ljubovija postala veliko gradilište i top turistička destinacija za samo nekoliko godina, njena sela sve su punija (FOTO)     ·     Bebi bum u srpskom gradu, ovako se bori protv bele kuge: U Užicu za 48 sati rođeno čak 18 beba, devojčice u prednosti u odnosu na dečake     ·     Plata za deficitarna zanimanja ide čak i preko 1.000 evra     ·    


Autor: RINA.rs


Spas za građane na jugozapadu Srbije, rešava se višedecenisjki problem sa gomilanjem otpada: Radovi na izgradnji regionalne transfer stanice Banjica teku po planu (FOTO)


Prijepolje/Priboj/Nova Varoš – Regionalna transfer stanica Banjica biće pravi spas za tri opštine na zapadu Srbije, a na taj način Pijepolje, Priboj, Nova Varoš rešiće svoj višedecenisjki problem sa odlaganjem otpada. Radovi na drugoj fazi teku planiranom dinamikom, a u planu je izgradnja vodovoda za potrebe transfer stanice, dalekovode, pristupnog puta i priključka za državni put.

- Vodovod smo skoro završili, ostalo je malo radova. Izvode se radovi na saobraćajnom priključku na državni put koji će obezbediti nesmetan prilazak ka deponiji iz pravca Bistrice i iz Priboja. Narednih dana počinju radovi na izgradnji dalekovoda. Struja će se podzemnim kablovima dovesti od Železničke stanice Bistrica – objašnjava za RINU Ljubenko Vasiljević, direktor RSD Banjica.

Na lokaciji predviđenoj za izgradnju Regionalne sanitarne deponije Banjica, u blizini regionalnog puta Bistrica – Uvac, prizor je gotovo neprepoznatljiv. Za nepuna tri meseca, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima, prokopan je put kroz brdo, mašine su na svakom koraku zbog čega se saobraćaj na ovom delu putu odvija naizmenično. Sredstva za izuzetno zahtevne radove obezbedilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

– Sve postupke sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine koje je obezbedilo i kompletna sredstva za ovu fazu radova. Izvođač radova je Jadran iz Beograda, a podizvđači su Putevi Užice, Elektromontaža Kraljevo i Stabil pro iz Užica, ističe Vasiljević.

Izgradnja transfer stanice „Banjica“ preduslov je za uspostavljanje modernog regionalnog centra za upravljanje otpadom ka kojem će gravitirati opštine Prijepolje, Priboj, Nova Varoš i Sjenica. Po završetku radova, na ovu lokaciju će se dovoziti otpad koji će nakon selekcije i pretovara biti transportovan u Regionalni centar „Duboko“ u Užicu.


19.03.2023.Fotografijex
  Prijava na RINAPRO